Nieuwe rijrichting Hoefkade

Op 28 en 29 oktober wordt op de Hoefkade gewerkt om een nieuwe rijrichting aan te brengen. De gemeente stuurde daarover onderstaande bewonersbrief:

Beste heer/mevrouw,

Om sluipverkeer te voorkomen heeft de gemeente pollers geplaatst op de Hoefkade en Parallelweg. Gelijktijdig moet binnen de wijk iedereen goed bereikbaar zijn. Daarom wordt een deel van de Hoefkade tweerichtingsverkeer.

Hoefkade tweerichtingsverkeer

Tussen de Koningstraat en de Naaldwijksestraat (bij het politiebureau) wordt de Hoefkade tweerichtingsverkeer voor auto’s. Op die manier zijn de straten tussen Koningstraat en de pollers op de Hoefkade en Parallelweg beter bereikbaar.

Wat gaan we aan de weg veranderen:

·       De rode fietsstrook gaat weg

·       Er komen nieuwe strepen en lijnen op straat

·       De stoplichten bij de Koningstraat worden aangepast en beter afgesteld.

Wanneer gaan we aan de slag?

De werkzaamheden worden uitgevoerd op woensdag 28 en donderdag 29 oktober.

Wat betekent dit voor u?

Waar we werken kunt u tijdelijk niet parkeren. Wanneer dat is ziet op u de gele borden. Parkeert u toch op deze plekken, dan wordt uw auto op uw kosten weggesleept!

Heeft u een invalidenplek? Dan zorgen wij ervoor dat u tijdelijk een andere plek krijgt, zo dichtbij mogelijk bij uw woning.

Tijdens de werkzaamheden kunt u gewoon in alle straten komen.

Veiligheid tijdens de werkzaamheden

De gemeente doet er alles aan om de veiligheid tijdens de werkzaamheden te garanderen. Toch blijven werkterreinen gevaarlijke plaatsen. Het is verstandig kinderen hierop te wijzen en weg te houden van het werkterrein.

Meer informatie

Heeft u vragen over de werkzaamheden, dan kunt u een e-mail sturen aan: VMS@denhaag.nl. Of u kunt bellen met Paul Ebben, omgevingsmanager van de gemeente via 06 – 44 13 03 32.

Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Den Haag via www.denhaag.nl/contact of op telefoonnummer 14 070 (op werkdagen bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur).

Ingang Samson invalidevriendelijk

De hoofdingang van buurthuis SamSon in de Van Ostadestraat is permanent invalidevriendelijk gemaakt. Zo is het pand voortaan nog beter te bezoeken!

Van der Vennestraat: herinrichting

De Van der Vennestraat wordt opnieuw ingericht. De maximum snelheid gaat van 50 naar 30 kilometer per uur. De werkzaamheden beginnen in november 2020. De herinrichting is in de zomer van 2021 klaar.

Wat gaat er gebeuren?

 • Het asfalt wordt vervangen door klinkers
 • De stoepen worden opnieuw bestraat
 • Drempels worden opnieuw aangebracht
 • Bij de moskee en het gedeelte tussen Vaillantlaan en Van der Neerstraat worden de stoepen breder en de rijbaan smaller
 • De zijstraten worden in een haakse hoek aangesloten op de Van der Vennestraat
 • Er gaan 5 parkeerplaatsen weg om ruimte te maken
 • Alle bomen blijven staan.

Inzage nieuwe situatie

De nieuwe inrichting komt ter inzage te liggen bij bewonersorganisatie De Paraplu, Van der Neerstraat 238. U kunt de nieuwe inrichting ook zien op een informatiebord op straat. Of u kunt deze aanvragen via het e-mailadres verkeersveiligheid@denhaag.nl.

Planning

De werkzaamheden duren naar verwachting van half november 2020 tot en met juli 2021.

Digitale inloopbijeenkomst

Vanwege de maatregelen rond het coronavirus (COVID-19) organiseert de gemeente een digitale inloopbijeenkomst. De bijeenkomst is op maandag 12 oktober 2020 van 19.00 tot 20.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst vertellen medewerkers van de gemeente over de werkzaamheden. Via de chat kunt u vragen stellen die live worden beantwoord. De uitzending kunt u bijwonen door op onderstaande button te klikken. (Maak op deze pagina de keuze voor ‘bekijk op het web’.)

Inloopbijeenkomst bijwonen

(externe link)

Kunt u niet live meekijken? De uitzending kunt u ook achteraf bekijken.

Informatie

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit project, stelt u die op de digitale bijeenkomst. Of neemt u contact op met Paul Ebben, omgevingsmanager gemeente Den Haag, via het emailadres verkeersveiligheid@denhaag.nl.

Bron: Denhaag.nl

Vaillantplein: fietspad asfalteren

Het fietspad op het Vaillantplein krijgt asfalt in plaats van tegels. De definitieve planning is nog niet bekend.

De gemeente werkt aan betere fietspaden in de stad. Nu is het de beurt aan het Vaillantplein. Er komt tweerichtingsverkeer op het fietspad aan de kant van de Delftselaan. In plaats van tegels krijgt het fietspad rood asfalt. De stoep wordt opnieuw bestraat en er komt een groenstrook tussen de rijbaan en het fietspad richting Buitenom.

Planning

De planning is nog niet bekend.

Bereikbaarheid

De werkzaamheden aan beide kanten van het plein worden om de beurt gedaan. Fietsers kunnen het plein altijd gebruiken. Zij kunnen fietsen aan de kant waar op dat moment niet gewerkt wordt. Voetgangers en overig wegverkeer kunnen het plein gebruiken zoals ze gewend zijn.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Paul Ebben, omgevingsmanager van het programma fietspadomzettingen via omgevingsmanagementfiets@denhaag.nl.

Bron: Denhaag.nl

Zwemmen in de herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie zijn er extra activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar in zwembad de Houtzagerij en zwembad de Waterthor.

Tijdens de herfstvakantie van zaterdag 17 tot en met zondag 25 oktober worden er weer leuke activiteiten georganiseerd voor de jeugd:

 • Speel-in: tijdens deze activiteit liggen er allerlei drijfmaterialen in het water.
 • Discozwemmen: het licht gaat uit en de discolampen aan en kinderen kunt dansen op de nieuwste hits.
 • Drijf-in bioscoop: zwemmen en kijken naar één van de nieuwste bioscoopfilms.

Kosten

 • U betaalt voor de speel-in, discozwemmen en drijf-in bioscoop € 3,80.
 • Is uw kind lid van de vakantiepasclub? Dan kan uw kind met korting komen zwemmen. 

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Denhaag.nl

Open brief burgemeester

Het aantal coronabesmettingen in Den Haag is zorgelijk. Burgemeester Van Zanen doet daarom een dringende oproep aan alle inwoners: houd u aan de regels, ook in de herfstvakantie.

Beste Hagenaars en Hagenezen,

Laten we er niet omheen draaien: de toestand in ons land en in onze stad is zorgelijk. Na een paar maanden waarin het coronavirus op zijn retour leek en we allemaal konden genieten van meer vrijheid, zitten we nu midden in de tweede golf. Het aantal besmettingen loopt snel op, ook in Den Haag. De ziekenhuizen moeten weer hun normale zorg afbouwen om voldoende capaciteit te hebben voor coronapatiënten. Sommige ziekenhuizen moesten al patiënten overbrengen naar ziekenhuizen elders. Kortom, het gaat de verkeerde kant op, net als in het vroege voorjaar.

Om die ontwikkeling te stoppen zijn er opnieuw strenge(re) maatregelen afgekondigd. Nederland en dus ook Den Haag gaan in een gedeeltelijke lockdown. Ik realiseer me heel goed dat dit voor iedereen een hard gelag is. Om te beginnen voor alle mensen die zich wel aan de regels houden. En bijvoorbeeld ook voor ondernemers en hun werknemers in de horeca of mensen uit de culturele sector. Maar we hebben geen keus. Corona verspreidt zich door sociale contacten. Alleen door nu rigoureus in te grijpen kunnen we voorkomen dat het virus verder om zich heen grijpt en de zaak onbeheersbaar wordt. Zolang er geen vaccin bestaat is corona een groot gevaar. In de eerste plaats voor ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. Maar corona kan ons allemaal treffen. En zonder dat we het misschien merken kunnen we anderen besmetten.

Daarom herhaal ik mijn dringende oproep aan alle Hagenaars en Hagenezen: houd je alsjeblieft aan de regels, ook in de herfstvakantie die nu voor de deur staat. Houd steeds voldoende afstand, was vaak je handen en draag in winkels en in openbaar toegankelijke binnenruimtes altijd een mondkapje. Neem ook in huis de regels in acht, juist nu we weer minder buiten de deur kunnen doen. Dat betekent: per dag maximaal drie gasten thuis uitnodigen en ook daar voldoende afstand bewaren. Loop niet de kantjes ervan af, maar neem je verantwoordelijkheid. Het komt nu echt aan op eenieder van ons. En wijs anderen erop als zij een loopje nemen met de regels.

Geloof me, ook ik hoopte dat deze nieuwe maatregelen ons bespaard zouden blijven. De afgelopen maanden ben ik begonnen aan een intensieve kennismakingstocht door onze mooie stad en heb ik gelukkig al heel veel mensen kunnen zien en spreken. Helaas kan ik hier voorlopig niet mee doorgaan, terwijl ik juist met zoveel inwoners zou willen kennismaken. Maar ook ik moet me houden aan de regels.

2020 is voor ons allemaal geen gemakkelijk jaar. Veel inwoners van Den Haag missen de sociale contacten en voelen zich eenzaam. Medewerkers in de zorg maken meer uren dan ooit. Toch heeft dit jaar ons ook iets positiefs gebracht: de coronacrisis biedt ons een extra kans om echt wat te betekenen voor elkaar en daarmee voor de hele maatschappij. Hoe? Door de regels te volgen. Hoe vervelend die ook zijn. Om zo, samen, corona in bedwang te krijgen. Onder het motto: afstand houden, maar wel in contact blijven. Laten we ook de komende tijd elkaar niet uit het oog verliezen. Met elkaar komen we deze moeilijke periode te boven. Hou vol.

Jan van Zanen

burgemeester van Den Haag

Bron: Denhaag.nl

Foto: Martijn Beekman

Nieuwe coronamaatregelen

Het coronavirus verspreidt zich te snel. Daarom gelden vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur strengere regels. De regels hebben als doel de contactmomenten te verminderen, de reisbewegingen te verminderen en mensen te helpen bij het naleven van de regels. Op 27 oktober kijkt de rijksoverheid of de regels minder streng kunnen.

De maatregelen vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur

Groepen

 • Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag.
 • In binnenruimtes waar mensen zitten, geldt een maximum aantal personen van 30.
 • Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
 • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.

Werk en onderwijs

 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het ov.
 • In het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

Eet- en drinkgelegenheden

Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk.

Uitgezonderd zijn:

 • Hotels voor hotelgasten
 • Uitvaartcentra
 • Luchthavens voorbij de security check

Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.

Boodschappen

 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
 • Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.

Alcohol en drugs

 • Tussen 20.00 uur en 7.00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 7.00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

Evenementen

Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:

 • Markten voor levensmiddelen
 • Beurzen en congressen
 • Bioscopen en theaters
 • Wedstrijden
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties

Bibliotheken, musea en andere doorstroomlocaties

Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Sporten

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen.
 • Wedstrijden zijn niet toegestaan.
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Uitgezonderd zijn:

 • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
 • Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
 • Kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).

Reizen

 • Reis zo min mogelijk
 • Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
 • Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken

Meer informatie

Rijksoverheid.nl: Gedeeltelijke lockdown om aantal besmettingen terug te dringen

(externe link)

Noodverordening Haaglanden, 14 oktober 2020

(externe link)

Bron: Denhaag.nl

Witte Mars Schilderswijk

Locatie: Jacob van Campenplein

Datum: 20-08-2020

Tijd: 18:00 uur

De alliantie voor Schilderswijk, een netwerk bestaand uit de ondernemersvereniging, vrijwilligersorganisaties, welzijnsorganisaties en actieve bewoners betreurt de laatste rellen in de Schilderswijk. Na jaren samen met de gemeenteambtenaren, de politie en andere organisaties met succes hard werken om de wijk meer kracht en uitstraling te geven, hebben wij de laatste rellen als een mes in de rug ervaren, als een daad van verraad bedoeld om alle onze inspanningen te vernietigen.

Het lijkt alsof onze inspanningen voor niets zijn geweest. Daarom zijn wij boos en tegelijkertijd vastberaden om alles in het werk stellen en verder aan de onze wijk te bouwen. Deze rellen vormen boven een onrechtmatige daad jegens de wijkbewoners. Als directe betrokkenen ondervinden wij ook heel veel schade. Ondernemers die hun eigen onderneming niet meer kunnen verzekeren, inwoners die zichzelf niet kunnen verzekeren wegens postcode discriminatie om maar niet te spreken van stigmatisering van jongeren uit de Schilderswijk bij het zoeken van stageplaatsen en werk. Imago schade en uitsluiting die we als kiespijn kunnen missen!

Daarom hebben wij het initiatief genomen om een brede alliantie van en voor de Schilderswijk op te zetten. Het doel van deze alliantie is het samen met alle betrokkenen zo efficiënt en adequaat mogelijk te handelen om dergelijke incidenten te voorkomen. Wij hebben iedereen daarbij nodig. Ouders, opvoeders, jongeren, organisaties, iedereen die de Schilderswijk een warm hart toe draagt heeft een verantwoordelijkheid. We gaan alle positieve krachten in de wijk uitnodigen en aanspreken op hun bijdrage aan de oplossing. En dat geldt in het bijzonder voor de jeugd. Een oplossing zonder jongeren uit de Schilderswijk is immers gedoemd te mislukken. We geven ze een stem en zij hebben ook een stem en een verantwoordelijkheid.

Wij zien als alliantie samenwerking met de gemeente en de politie als heel erg belangrijk. Het is immers absoluut waar dat een klein percentage van de jeugd uit de Schilderswijk zich misdraagt. Maar het leeuwendeel van de jongeren komen ook uit andere wijken en steden (zelfs uit Antwerpen hebben we uit de krant vernomen). Het valt ons op dat bij alle rellen uit het verleden, de ISIS demonstratie de meerderheid van de betrokkenen relschoppers niet uit de wijk komen. Kennelijk is er een vreemde aantrekkingskracht dan wel organisatiekracht die de Schilderswijk misbruikt om een eigen frustratie te uiten.

Hoe deze coalities tussen negatieve krachten die de wijk willen breken ontstaat is ons een raadsel. We zouden graag willen zien dat de politie, de gemeenteraad en de gemeente serieus onderzoek doet naar dit fenomeen. Het valt ook niet ontkennen dat sommige politici incidenten in de wijk voor hun doeleinden misbruiken. Laten we samen bouwen aan de Schilderswijk. Er is veel bereikt in de afgelopen jaren. Laten we de handen in elkaar slaan om kansen verder te benutten voor onze mooie wijk en stad (zand en veen).Het probleem van de rellen in de Schilderswijk is een Nederlands probleem van jongeren die in Nederland zijn geboren. Laten we ophouden mensen op hun afkomst te stigmatiseren. Als netwerk willen focussen op positieve energie en positieve aandacht. Alles wat aandacht krijgt groeit. Wij willen graag Haagse kracht en positieve energie uit de wijk mobiliseren voor de wijk. Wij willen graag starten door een kleinschalig mars van en voor de Schilderswijk onder het motto “Samen bouwen we verder aan de Schilderswijk” te organiseren. De mars is kleinschalig in verband met Corona maatregelen en wordt as donderdag gehouden. Plaats OP Jacob van camplein. Ps: Beste deelnemer, wij willen graag morgenavond massaal in het wit geleed zijn,doet u ook mee?

Must read artikel over Schilderswijk

Journalist Nikki Sterkenburg schreef voor Vrij Nederland naar aanleiding van de gebeurtenissen vorige week een gedetailleerd achtergrondverhaal. Must read! Lees het via onderstaande link!

Houd afstand van zeehonden op het strand

Dat is de oproep van de Dierenambulance Den Haag nadat zij vorige week een zeehond van het strand hebben gehaald. Jonge zeehonden hebben rust nodig, maar hun hoge aaibaarheidsfactor zorgt ervoor dat zij weinig rust krijgen.

Gestrest door de drukte
Op woensdag 22 juli alarmeerde de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade vanuit Kijkduin de dierenambulance: er lag een jonge zeehond op het strand met een grote groep mensen om hem heen. Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag: “De zeehond wilde uitrusten, maar werd hoe langer hoe meer gestrest. De rust werd hem door de mensen niet gegund. En terug het water in durfde hij ook niet met al die drukte om zich heen. De reddingsbrigade besloot de zeehond mee te nemen en ons in te schakelen.”

Bij aankomst controleerde een ervaren dierenambulancemedewerker het zeehondje op verwondingen en vond er overleg plaats met EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren). Anouk vertelt: “Het zeehondje was vier tot zes weken oud en niet meer afhankelijk van zijn moeder. Zijn gewicht was in orde. De zeehondenwachters van EHBZ besloten dat het zeehondje verplaatst kon worden naar een rustig stuk strand. Daar kon het dier in alle rust bijkomen en werd het nog 24 uur gemonitord om te zien of het echt goed ging.”

Meer zeehonden op het strand
Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee. Dus zien we ze ook steeds vaker op de drukke stranden rondom Den Haag. Anouk: “We hopen dat mensen afstand houden, minimaal 25 meter, en ook anderen vragen om afstand te houden en hun hond aan te lijnen. De dieren worden gestrest van mensen, kinderen en honden om zich heen. Daarbij zijn het wilde dieren en kunnen ze lelijk bijten, ook naar kinderen en honden.”

Gezond of gewond?
Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal heel alert en komen naar het strand om op adem te komen. Anouk: “Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet. Dit is de prachtige natuur van Den Haag! Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt of hoest, of ligt er een zeehond op een heel druk stuk strand, bel ons dan op 070-3282828 of bel Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (Aseal) via 088-2747795. Benader het dier nooit zelf!”

Aanmelden

Thijs Moesker - thijs@citymondial.nl

BBO brief zomer 2020

Geachte BBO-ers,

Het is nog niet mogelijk om te vergaderen bij De Paraplu. Het bestuur is op zoek naar een alternatief zoals een grotere ruimte of een andere manier van vergaderen. We laten het weten.
Houdt in elk geval de reservering voor de BBO in uw agenda op 30 september, 28 oktober en 25 november!

Nieuwe secretaris Breed Buurt Overleg gezocht!
Madeleine heeft in maart bij het bestuur aangegeven dat ze na meer dan vier jaar wil stoppen met het secretariaat van de BBO om zich op een andere manier in te zetten voor de
Schilderswijk via De Paraplu. Heeft u belangstelling of weet u iemand? graag bericht naar info@parapludh.nl of 070 3809200. Voor informatie kunt u Madeleine bellen 06 2295 7210.

Informatie over zaken die lopen:
- De werkzaamheden voor het plaatsen van de pollen vanwege de afsluitingen voor doorgaand verkeer - Hoefkade tpv politiebureau en Parallelweg - zijn gestart op 22 juni.
- Groen in de buurt: er zijn dertien geveltuinen aangebracht langs de Vaillantlaan. Dit lokte veel positieve reacties uit, laat het weten als je ook belangstelling hebt!
- Het voorstel 'aanpak parkeeroverlast schilderswijk/transvaal' is vastgesteld. Het is aan de raadscommissie leefomgeving om te bespreken zodat het naar de gemeenteraad gaat (informatiebrief op te vragen bij info@citymondial.nl).
- De werkzaamheden om de Van der Vennestraat 30km te maken starten naar verwachting in het laatste kwartaal, de oplevering is dan het 1e kwartaal 2021.
- Hoefkade is aangepakt tussen Vaillantlaan en Heemstraat: de oversteek ter hoogte van de Bockstraat is vernieuwd
- Zaken die lopen: gebruik hopje Hobbema-plantsoen, klankbordgroep Vaillantlaan, afscheid Ismet Bingöl en ons jaar-onderwerp 'opgroeien in onze wijk in 2020'.

Met vriendelijke groet,
Mohani Ramlal, voorzitter
Madeleine Steigenga, secretaris

Aanmelden

Thijs Moesker - thijs@citymondial.nl

Haagse rondes NK Stoepranden op De Schildershoeve

Jantje Beton organiseert al jaren het Nederlands Kampioenschap (NK) Stoepranden. Dit jaar is er ook een Haagse competitie.
Stoepranden is een spel dat iedereen, van jong tot oud, kan spelen. Het zorgt bovendien voor meer contact en gezelligheid in de buurt. Tussen juli en september zijn er wedstrijden in de verschillende stadsdelen. Ook op 4 stadsboerderijen in Escamp, Leidschenveen, Haagse Hout en de Schilderswijk. Alle wedstrijden zijn buiten. Deelnemers spelen op 1,5 meter afstand van elkaar.

- Zaterdag 25 juli, 11.30 – 13.00 uur, Locatie: Schildershoeve, Teniersplantsoen 83

Finale
De Haagse finale is op zaterdag 12 september 2020 bij de sportcampus in het Zuiderpark. Ook hier houden de deelnemers en begeleiders 1,5 meter afstand van elkaar.

Aanmelden gewenst
Om mee te kunnen doen is aanmelden gewenst. Stuur dan een e-mail naar jeugd@denhaag.nl met daarin datum / locatie voorkeur.

Aanmelden

Thijs Moesker - thijs@citymondial.nl
Zoom