Johan Remkes waarnemend burgemeester Den Haag

Ontmoeten
10 oktober 2019
Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 12 oktober 2019 Johan Remkes tot waarnemend burgemeester van de gemeente Den Haag.

Na het ontslagverzoek op zondag 6 oktober van Pauline Krikke, besloot de commissaris op maandag, na overleg met de fractievoorzitters, een waarnemend burgemeester te benoemen. In het gesprek is gesproken over de strekking van de opdracht en het gewenste profiel. De commissaris heeft Johan Remkes voorgesteld als waarnemend burgemeester. Na een gesprek met hem op woensdag hebben de fractievoorzitters laten weten zich te herkennen in de voordracht.

Smit:

'Met Johan Remkes krijgt het stadsbestuur van Den Haag een burgemeester die rust en gezag brengt. Als voorzitter van het college en de gemeenteraad geeft hij gezicht aan een sterk en stabiel stadsbestuur van deze prachtige stad.'
Bestuurlijke stabiliteit
Ook is afgesproken niet direct te starten met de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester zodat Remkes de tijd heeft om voor bestuurlijke stabiliteit te zorgen. De commissaris heeft hem de opdracht meegegeven om de rust in de gemeente de komende periode samen met het gemeentebestuur te herstellen. Daarnaast zal Remkes aandacht besteden aan integriteit en wordt hem gevraagd zich specifiek te richten op de openbare orde portefeuille. Op die manier wordt aan een nieuwe kroonbenoemde burgemeester een goede start geboden.

In het voorjaar van 2020 zal de commissaris de fractievoorzitters opnieuw uitnodigen. In overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt dan bepaald of de zoektocht naar een nieuwe burgemeester kan beginnen.

Reactie college op benoeming waarnemend burgemeester
Het college van Den Haag bedankt de Commissaris van de Koning Jaap Smit voor het snel zoeken én vinden van een waarnemend burgemeester.

'Wij zien ernaar uit om samen te werken met Johan Remkes. Zo kunnen we rust brengen in de stad en op het stadhuis'
zegt Boudewijn Revis namens het college.

Johan Remkes
Remkes is 68 jaar en was negen jaar commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Eerder was hij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vicepremier en staatssecretaris van Volkshuisvesting en Stedenbeleid. Recent bracht Remkes als voorzitter van het Adviescollege aanpak stikstofproblematiek advies uit aan het kabinet.

Bron: DenHaag.nl

Contact

Neem contact op met Thijs:

Thijs Moesker
Contactpersoon
-22