Mussen op rand afgrond! Petitie gestart

Sociaal
8 september 2021

De toekomst van het oudste buurtcentrum van Nederland en icoon van de Schilderswijk, De Mussen staat op losse schroeven. Indien er niet snel een oplossing komt voor de zorgwekkende financiële situatie, is het buurthuis helaas genoodzaakt haar deuren te sluiten.

Oorzaak van het probleem is dat de welzijnssubsidie in 2021 nog hetzelfde is als die in 2005. De Mussen geeft al jaren aan dat de subsidie ontoereikend is.

Onderteken de petitie hier.

MAATREGELEN

De afgelopen jaren is geprobeerd het financiële probleem op te lossen door het pand te kopen (besparing op de huisvesting), extra projecten te acquireren, medewerkers te ontslaan en de sportaccommodatie op de Rubensstraat te sluiten. Helaas bleek dat niet genoeg om het probleem op te lossen.

REACTIE VAN DE GEMEENTE

Twee jaar geleden heeft de gemeente laten weten dat het buurthuis tegen de grens van het mogelijke is aangelopen en er echt een oplossing moet komen. De gemeente heeft met een incidentele subsidie het tekort van 2019 en 2020 opgelost. Daar zijn we uiteraard dankbaar voor, maar het geeft geen structurele oplossing.

Er zijn de afgelopen 2 jaar vier onderzoeken naar de situatie van De Mussen uitgevoerd, echter geen van allen geven een daadwerkelijke oplossing.

De gemeente gaat er van uit dat De Mussen, door verdere sanering, het tekort weg kunnen werken, maar dit is volgens het buurthuis wensdenken en niet gestoeld op de realiteit.

SCENARIO’S

De Mussen heeft de afgelopen zomer drie scenario’s uitgewerkt, twee afbouwscenario’s die de gemeente voor ogen heeft, maar bij doorberekening geen oplossing bieden. En één ontwikkelscenario, waarbij het buurtcentrum verwacht aan te kunnen sluiten op de mogelijkheden in het kader van de nieuwe welzijnsvisie van de gemeente.

Het rapport met de scenario’s en de bijlagen kunt u lezen via de website van De Mussen: 

Rapport scenarioverkenning De Mussen

Toelichting bij rapport scenarioverkenning 

IMPACT ALS DE MUSSEN MOET SLUITEN

Indien er geen oplossing komt is De Mussen helaas gedwongen om de deuren te sluiten.

Dan verdwijnt het tweede huis voor de buurt en hebben de ruim 2.000 wekelijkse bezoekers, waarvan ruim 900 kinderen en jongeren, het nakijken.

Alle extra middelen die De Mussen bij particuliere fondsen en in Europa acquireert en waarde brengen in de Schilderswijk gaan verloren.

Daarmee zullen toonaangevende projecten verdwijnen, zoals de Werkplaats, Schilderswijk Moeders, de Buurtsportvereniging, Vrouwenacademie, de opvoedcoach, Zomerschool, talentontwikkelingsprogramma’s, vakantie activiteiten en kampen voor kinderen.

De pioniersfunctie van De Mussen zal verdwijnen en het deskundig en betrokken team en 150 vrijwilligers staan op straat.

Het pand zal leeg komen te staan, de gemeente moet het terugkopen tegen de marktprijs van € 3.200.000,00

Klik hier voor de infographic over de kerngetallen.

ER IS EEN OPLOSSING!

Het probleem van De Mussen is een gezamenlijk probleem van De Mussen en de gemeente Den Haag. Het buurthuis vraagt de gemeente om gezamenlijk naar mogelijkheden te kijken, in plaats van kaders. De nieuwe welzijnsvisie biedt hier zeker aanknopingspunten voor.

Teken de petitie!

Help mee De Mussen te behouden en teken de petitie HIER 

Als u op de bevestiging in uw mail klikt, is uw handtekening definitief. 

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren