Buurthuizen 2 weken dicht

Gezondheid
9 november 2020

De rijksoverheid heeft dinsdag 3 november besloten om de huidige maatregelen uit te breiden, met als doel het aantal corona besmettingen verder omlaag te brengen. Deze tijdelijke verzwaring heeft gevolgen voor buurthuizen en welzijnslocaties.

 

Wat houdt het in voor uw organisatie?

Buurthuizen en welzijnslocaties gaan voorlopig vanaf 4 november woensdagavond 22.00 uur voor twee weken dicht. Dit besluit is zwaar, maar is op dit moment nodig om verdere besmetting en verspreiding van het virus tegen te gaan. Er kunnen in deze periode geen activiteiten plaatsvinden. Dit geldt ook voor de individuele hulpverlening. De Servicepunten XL moeten ook hun deuren sluiten. Er kunnen geen individuele fysieke afspraken worden gemaakt. Deze zullen telefonisch of digitaal moeten plaatsvinden.

 

Wat kunt u doen?

Blijf in contact met uw cliënten. Wij willen u vragen om de aankomende twee weken aandacht te geven aan uw cliënten. Denk hierbij aan een persoonlijk bericht d.m.v. een telefoontje, een persoonlijk briefje of een coronaproef huisbezoek (bijvoorbeeld met mondkapje of buiten voor de deur). Het gaat om de persoonlijke aandacht.

Op de sluiting van de buurthuizen en welzijnslocaties zijn twee uitzonderingen.

1. Jeugd- en jongerenwerk t/m 17 jaar mag doorgaan

  • Voor kinderen jongeren tot en met 17 jaar blijft veel mogelijk.
  • Voor het jeugd- en jongerenwerk betekent dit dat het niet onder de sluiting valt. De locatie blijft dan ook toegankelijk voor deze doelgroep. Activiteiten voor deze groep mogen doorgaan.  
  • Bij binnenactiviteiten geldt geen maximum van 30 jongeren per ruimte. Jongeren hoeven onderling geen afstand te houden. Wel moeten jongeren van 13 t/m 17 jaar 1,5 m afstand houden tot een volwassene.
  • Bij buitenactiviteiten geldt geen maximum. Wel moet hier vanaf 13 jaar ook te allen tijde 1,5 meter afstand worden gehouden tot een volwassene. 
  • Activiteiten van het jeugd- en jongerenwerk zijn uitgezonderd van de maximale groepsgrootte. Bij activiteiten buiten kunnen er maximaal 2 begeleiders met een groep mee. Voor de begeleiders geldt wel een groepsgrootte van max. 2.
  • Outreachend jongerenwerk kan doorgaan. Er mogen maximaal 2 jongerenwerkers met elkaar buiten aan het werk zijn. De jongeren met wie een gesprek wordt gevoerd tellen niet mee voor de groepsgrootte. Wel moet er tot de jongeren (13 jaar en ouder) afstand gehouden worden.

2. Dagbestedingsactiviteiten voor kwetsbare groepen mogen doorgaan

Dagbestedingsactiviteiten voor kwetsbare groepen mogen wel doorgang vinden. Dit betreft besloten en georganiseerde activiteiten. Een open inloop is dus niet toegestaan. Deelnemers moeten zich van tevoren aangemeld hebben. Bij deze activiteiten moeten wel de regels in acht worden genomen, namelijk maximaal 30 personen die onderling 1,5 meter afstand houden. Daarnaast moeten er hygiënemaatregelen worden getroffen en moeten de stromen van bezoekers worden gescheiden, bijvoorbeeld bij het binnenkomen en naar buiten gaan en bij de toegang tot de toiletten. Bij kwetsbare groepen kan worden gedacht aan Haags Ontmoeten, zelfhulpgroepen en kwetsbare ouderen. Ook de voedselbank valt hieronder. Bij de beoordeling of een activiteit wel of niet door kan gaan, is het dringende verzoek in de geest van de maatregelen te handelen. In principe kunnen activiteiten geen doorgang vinden, behalve als het uitblijven van de activiteit qua gevolgen niet opweegt tegen het risico van besmetting.

 

Multifunctioneel gebouw

In buurthuizen en welzijnslocaties zijn vaak meerdere functies aanwezig. Het hele buurthuis is in beginsel dicht. Alleen de delen waarvoor een uitzondering geldt mogen open. Denk bijvoorbeeld aan een pedicure of fysiotherapeut die een ruimte in het buurthuis huurt of voor de hiervoor al genoemde jeugd- en dagbestedingsactiviteiten. Het horecagedeelte moet dicht zijn en mag niet voor ander gebruik worden opengesteld of verhuurd. Een sportzaal mag nog door een school gebruikt worden. Kantoorgedeelten (niet voor het publiek toegankelijk) mogen wel worden gebruikt. Hierbij geldt overigens wel het landelijke advies zoveel mogelijk thuis te werken.

 

Activiteiten door bewonersorganisaties, verenigingen of andere initiatiefnemers

Behalve jeugdactiviteiten, en activiteiten die vallen onder georganiseerde dagbestedingsactiviteiten voor kwetsbare groepen, kunnen groepsactiviteiten de komende twee weken geen doorgang vinden. Dit betreft zowel een activiteit in een wijkcentra, eigen gebouw, gymzaal of in de buitenlucht.

Een activiteit gericht op het ondersteunen van een kwetsbaar persoon, zoals bijvoorbeeld een boodschappendienst kan wel doorgang vinden. Daarbij verzoeken wij u weer om te handelen in de geest van de maatregelen.

 

Verdere informatie:

Campagne ‘Den Haag tegen corona’

De gemeente Den Haag is een campagne gestart: “Den Haag tegen corona”. Haagse boegbeelden laten zien hoe het wél moet op een positieve manier. Wij hebben uw hulp nodig bij het verder verspreiden van de campagne ‘Den Haag tegen corona’. Op de website www.denhaagtegencorona.nl vindt u posters die u kunt delen via uw social mediakanaal, mail of whats app. 

Quarantaine gids

Ook deze persconferentie werd opnieuw aandacht gevraagd voor de basisregels: was je handen, hoest in de elleboog, blijf bij klachten thuis en laat je testen. Op de website van de rijksoverheid een handige gids met tips voor de thuisquarantaine als u of één van huisgenoten positief is getest. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2020/09/18/brochure-hulp-en-steun-bij-thuisquarantaine. Helpt u ons mee deze te verspreiden waar van toepassing?

 

Hoe nu verder?

Over twee weken weten wij meer. Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. In december beoordeelt het kabinet wat er voor daarna mogelijk is. Hopelijk zijn over de twee weken de besmettingen minder en de ziekenhuisopnames gedaald.

Wij informeren u zo snel mogelijk als er meer informatie is. 

Wij wensen u veel sterkte de aankomende tijd. Uw contactpersonen bij de gemeente Den Haag staan voor u klaar met een luisterend oor en om uw vragen te beantwoorden.

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren