Chinees Nieuwjaar op 12 februari

25-01-2021

Cultuur

Op 12 februari as. vindt de opening plaats van de 19e editie van het Landelijk Chinees Nieuwjaar, “Jaar van de Os” op een eigentijdse wijze en met een prachtig streamingsprogramma in combinatie met drie actuele Chinese speelfilms. Het speciale Nieuwjaarsprogramma blikt terug naar de hoogtepunten van 18 jaar “Landelijk Chinees Nieuwjaar in Den Haag” met prominenten uit de politiek en het bedrijfsleven, gelardeerd met artiestenoptredens, nieuwjaarswensen en interviews. De viering wordt -evenals voorgaande jaren- door de VNC gecoördineerd met de Chinese en Nederlandse organisaties. De viering van dit jaar staat ook in het teken van een goed doel. Vorig jaar werd het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht uitverkoren. Wij steunen hen graag nog vele jaren bij hun belangrijke missie: Ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven!

Door samenwerking van de VNC met Pathe Thuisbioscoop en het Shanghai Internationaal Film Festival (SIFF) wordt het mogelijk een mooi “cadeau” bestaande uit een Nieuwjaars programma en drie topfilms, gratis aan te bieden. De continuïteit van de landelijke viering is hierdoor gewaarborgd en de vele tienduizenden bezoekers, de meer dan 150.000 in Nederland wonende Chinezen, de leden van de deelnemende organisaties en de vele geïnteresseerden worden niet teleurgesteld. De gebruikelijke landelijke viering in het Stadhuis in Den Haag is vanwege het Coronavirus en de lockdown dit jaar niet mogelijk. De voorbereiding was al in gang en wordt nu omgezet naar online. Hopelijk zal de officiële opening in 2022 weer in het Stadhuis van Den Haag plaats vinden. 

 

De SIFF bestaat sinds 1992 en heeft een sterke reputatie opgebouwd. De SIFF is het enige -door de Internationale Federatie van Film Producers (IFFP)- erkende, competitieve filmfestival in China. Door de medewerking van Pathe Thuisbioscoop en SIFF kunnen drie in het Engels ondertitelde “blockbusters” gratis worden aangeboden. De VNC is verheugd om met deze partners samen te werken en ziet er naar uit met hen in de nabije toekomst ook een filmfestival in Den Haag te organiseren. 

 

Films zijn een krachtig medium, aldus Henk Kool Voorzitter van de VNC. Tezamen met ons periodieke magazine “China Nu” zal het bijdragen aan de versterking van de culturele banden tussen China en Nederland. De VNC is een onafhankelijke en zelfstandige organisatie die volgend jaar haar 45-jarig jubileum viert. 

 

De streaming van het Nieuwjaars programma en de drie films is van 12 februari tot 12 maart 2021, is de opmaat voor een nieuwe traditie: Het Chinees Filmfestival met medewerking van Pathe (www.pathe-thuis.nl), VNC (www.vnc-china.nl) en SIFF (www.siff.com).

Waar

Wagenstraat 185 Den Haag