Nieuws uit Com Close Communicatie

Wonen

Inloopbijeenkomst tramlijn 6 op 3 april

De nieuwe tram komt naar de Schilderswijk. Deze tram is ruimer, langer en heeft een lage instap. Daarom moeten straten, haltes en de rails worden aangepast.

Er zijn nieuwe ontwerpen gemaakt voor een aantal tramhaltes en straten in de Schilderswijk.

Brouwersgracht - Om en Bij - Hobbemastraat (tussen Om en Bij en Paletplein) - Palletplein

Kom naar de vrije inloopbijeenkomst en praat mee!

3 april 2023, tussen 16:00 en 19:30. Lukaskerk, Om en Bij 2, 2512 XK Den Haag

Of laat je reactie achter op https://werkaandewijk.denhaag.nl.

We zijn benieuwd naar jouw mening.

Wonen

Werkzaamheden VaillantlaanWouermanstraat

De gemeente werkt in de Schilderswijk. Van maandag 17 april tot en met vrijdag 2 juni 2023. Een groot gedeelte van de wijk is dan slechter bereikbaar. Het asfalt van de Vaillantlaan is slecht. De straat krijgt nieuw asfalt. In de Wouwermanstraat is het riool oud. Daarom komt er een nieuw riool. 

Wat            werk aan het riool en de weg

Waar          Vaillantlaan tussen Parallelweg en Van der Vennestraat en Wouwermanstraat, Parallelweg, kruispunt Wouwermanstraat-Hoefkade-Vaillantlaan, Hoefkade

Wanneer    maandag 17 april tot en met vrijdag 2 juni 2023

Het werk voert de gemeente in vier delen uit.

Inloopbijeenkomst

Heeft u vragen? Kom naar de informatiebijeenkomst over het werk in de Schilderswijk. Er is geen presentatie. U kunt op elk moment binnenlopen. (Kunt u niet komen. Neem contact op met de gemeente.)

Datum: dinsdag 4 april 2023

Tijd: van 16.00 tot 19.00 uur

Waar: wijkcentrum de Burcht, Stortenbekerstraat 201, 2525 SE Den Haag

 

Uitgebreide informatie

Op de website Bereikbare Stad Den Haag Werkzaamheden Schilderswijk vindt u meer informatie over het werk.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de gemeente. Stuur uw vraag naar het e-mailadres gow@denhaag.nl.

Sociaal

Stadsgesprekken Haagse Ouderen

Mee kunnen doen, ontmoeting, informatie, zorg voor mantelzorgers, wonen, financiën, gezondheid, ….wat vindt u belangrijk? Wilt u meepraten en meedenken over nieuw ouderenbeleid van de gemeente Den Haag? Meld u dan nu aan voor 1 van de stadsgesprekken!

De Stadsgesprekken worden georganiseerd door De Haagse Hogeschool en het Kennisplatform Seniorvriendelijk Den Haag, met de Stedelijke Ouderen Commissie, Wijkz en vele anderen.

Op woensdag 22 maart vindt deze bijeenkomst plaats in Wijkcentrum De Burcht Stortenbekerstraat 201 van 10.00-11.30 uur.

Aanmelden bij Loes Hulsebosch Telefoon: 06-54218143 of Mail naar: info@hm-advies.nl

Groen

Broedseizoen: Dit moet je weten

Het is weer tijd voor een aflevering van first dates. Niet op tv, maar gewoon in onze stadsnatuur. Het broedseizoen barst 15 maart los. Vogels, vossen, reeën en andere dieren zoeken een partner om mee te paren. Love is in the air! Tien vragen aan boswachters Anouk en Milan.

Wat is het broedseizoen? 

Milan: “Dit is de tijd in het jaar dat dieren zich voortplanten om hun soort in stand te houden. Ze zoeken een partner, paren met elkaar, baren of werpen jonkies of broeden eieren uit. Het is een bijzondere tijd waarin dieren in onze stad extra kwetsbaar zijn.” 

Hoe lang duurt het broedseizoen?

Anouk: “Het broedseizoen in Den Haag is van 15 maart tot 15 juli. Dit is een richtlijn omdat de meeste vogelsoorten en dieren in deze periode kleintjes krijgen. Maar er zijn vogels zoals de blauwe reiger en de bosuil die al in februari een nest bouwen en broeden. Ook vossen zijn er eerder bij. Zij paren in januari en werpen hun jongen in maart. Reeën paren in juli/augustus en zetten bijna een jaar later, in mei, een of twee kalveren op de wereld."

Wat heb ik als mens met het broedseizoen te maken?

Milan: “Ons gedrag heeft invloed op dieren. Hoe beter we ons aan de regels houden, des te beter de start van de nieuwe generatie dieren. Als je bij vrienden op bezoek gaat die net een baby hebben gekregen, weet je dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn. Voor de dieren in onze natuur is dat niet anders. Blijf op de paden en houd de hond kort aangelijnd.”

Waarom moet ik op het wandel- of fietspad blijven?

Anouk: “Als je van het pad afgaat, vertrap je niet alleen bijzondere planten maar verstoor je ook de dieren. Veel dieren komen verzwakt uit de winter. Ze hebben alle energie nodig om voedsel te zoeken, een partner te vinden en voor hun jongen te zorgen. Als mensen en honden onverwachte bewegingen maken, zoals van het pad afwijken, schrikken ze. Ze ruiken gevaar, raken gestrest, vluchten en raken uitgeput. Het gaat ten koste van de energie die ze hard nodig hebben om voor nageslacht te zorgen.”

Waarom moet mijn hond kort aan de lijn?

Milan: “Loslopende honden laten in de groengebieden een geurspoor achter dat wilde dieren ruiken. Ze koppelen dat aan de aanwezigheid van een wolf. Dus: gevaar! Omdat de geur lang blijft hangen, durven ze er weken, soms zelfs maanden, niet meer te komen. Loslopende honden hebben een negatief effect op konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren en kunnen zorgen dat grote grazers schrikken en gaan hollen, waardoor ze een gevaar vormen voor recreanten. 

Daarnaast broeden vogels zoals de eend, gans, zwaan, graspieper, tjittjaf, roodborst en houtsnip op de grond of maken laag in de struiken een nest. Als een hond door de struiken struint, raken de vogels in paniek en vliegen op. De kans is groot dat zij niet naar het nest terugkeren en hun eieren niet uitkomen. Houd daarom flexlijnen kort bij het uitlaten zodat de hond op het pad blijft."

Waar kan ik mijn hond los laten lopen?

Anouk: “We hebben in Den Haag speciale losloopgebieden. En we hebben gebieden waar een hond altijd aan de lijn moet. Hier kun je alle regels vinden voor het uitlaten van de hond. Op de hondenkaart van gemeente Den Haag staan de losloopgebieden.

Wat zijn de meest gehoorde smoesjes?

Milan: “Mensen zeggen dat het losrennen bij de natuur van hun hond hoort. Of dat hij kan aangelijnd zijn ontlasting niet kan doen. Laatst zei iemand dat zijn hond door ziekte niet meer lang te leven heeft en hij hem daarom de vrijheid van het losrennen gunde. Die had ik niet eerder gehoord. Wel hoor ik vaak: ‘Ik wilde mijn hond echt nét aan de lijn doen’.”

Wat kost een boete?

Milan: “Ik ben een dierenliefhebber en heb niets tegen honden. Integendeel. Maar het is mijn werk om de natuur te beschermen zodat de dieren kunnen bouwen aan een volgende generatie. Buiten de aangewezen losloopgebieden moet de hond aan de lijn. Simpel. Word je betrapt, dan kost dat 100 euro.”

Wat is de grootste misvatting over het broedseizoen?

Anouk: “Er wordt te makkelijk over gedacht. Van ach, het is maar een nestje of wat is nou een meter van het pad af? Maar als honderd mensen dat zeggen zijn er al 100 nesten met gemiddeld 5 eieren verstoord. Dat zijn dan 500 eieren die niet uitkomen.”

Kan ik thuis meegenieten van het broedseizoen?

Anouk: “Ja! Kijk mee met de nestcams van Dunea naar de kerkuilen bovenin het bezoekerscentrum de Tapuit en de nestcam van de slechtvalken bovenin de watertoren van Scheveningen. Ook staan de webcams van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland weer aan. Tot 1 juli kun je live meekijken naar het wel en wee van vogels in hun nest.” 

Anouk en Milan berichten op het instagramaccount van de Haagse boswachters over hun werk in onze stadsnatuur. Volg ze op: Instagram_boswachters@denhaag.nl

Tekst: Merijn van Grieken 

Bron: Het Haagse Groen

Sociaal

Druk bezochte bijeenkomst vrouwendag

Op dinsdag 7 maart organiseerde AASRA in samenwerking met Gemeente Den Haag, de niet georganiseerde groepen en WIJKZ, de internationale vrouwendag in Schilderswijk voor de vrouwen uit de wijk en omgeving.

De activiteiten (workshops) werden goed bezocht. De discussie werd op scherp gesteld door Firoza en Lenne en de bijdrage van de aanwezigen was zeker veel belovend.        

Ook de zelfgemaakte maaltijd smaakte naar meer. Het was een geslaagde dag.                                

Wonen

Mogelijke afvaloverlast door staking

Van 13 tot en met 15 februari gaat de Haagse Straatreiniging Organisatie (HSO) staken. Afhankelijk van hoeveel medewerkers er gaan staken, kunnen sommige werkzaamheden in de stad onder druk komen te staan. Denk hierbij aan het legen van afvalbakken en het opvolgen van afvalmeldingen. Noodzakelijke werkzaamheden, zoals strooien bij vorst, worden wél uitgevoerd.

De staking heeft geen gevolgen voor het legen van de ondergrondse containers en het ophalen van huishoudelijk afval. Ook de afvalbrengstations zijn gewoon open.

Meer informatie vindt u op: Den Haag - Mogelijk afvaloverlast door staking

Wonen

Inloopbijeenkomst nieuwe tram lijn 6 /12

Op de bijeenkomst Wijkwerkplaats van 24 oktober 2022 heeft de gemeente schetsen gepresenteerd aan bewoners en ondernemers. De reacties hebben we verwerkt in nieuwe ontwerpen.

Bent u benieuwd naar de nieuwe ontwerpen? Kom en praat mee nu het nog kan!

Maandag 20 februari tussen 16:00 en 20:00 uur (vrije inloop) Bibliotheek Transvaalkwartier, Hobbemaplein 30

Op https://werkaandewijk.denhaag.nl/projecten vindt u meer informatie over de nieuwe tram in Transvaal en andere projecten in uw wijk.

Wonen

Inloopbijeenkomst nieuwe tram lijn 6 /12

Op de bijeenkomst Wijkwerkplaats van 24 oktober 2022 heeft de gemeente schetsen gepresenteerd aan bewoners en ondernemers. De reacties hebben we verwerkt in nieuwe ontwerpen.

Bent u benieuwd naar de nieuwe ontwerpen? Kom en praat mee nu het nog kan!

Maandag 20 februari tussen 16:00 en 20:00 uur (vrije inloop) Bibliotheek Transvaalkwartier, Hobbemaplein 30

Op https://werkaandewijk.denhaag.nl/projecten vindt u meer informatie over de nieuwe tram in Transvaal en andere projecten in uw wijk.

Sociaal

Bied hulp voor slachtoffers aardbeving

Op maandag 6 februari werden burgers in Turkije en Syrië overvallen door zware aardbevingen. Inmiddels zijn er duizenden slachtoffers en het dodental loopt nog op. In de Schilderswijk en Transvaal zijn al snel verschillende hulpacties opgezet. Onder andere door: Moskee Al Fath, Zalencentrum Opera, Moskee Mimar Sinan, Avrasya.

Handen nodig

Om alle ingezamelde spullen te verwerken is hulp nodig. Wilt u helpen dozen in te pakken of vrachtwagens te laden? Meldt u zich dan aan bij de lopende hulpacties als vrijwilliger.

Geld geven voor materialen waar hard behoefte aan is

Vanuit het rampgebied komt het signaal dat er nu vooral behoefte is aan gereedschap, machines, medische hulp, houtkachels, aggregaten en tenten.

Uw hulp om aan deze materialen bij te dragen heeft het meest effect als u geld doneert aan het Rode Kruis. Dit kan via giro 7244.

Hulpgoederen geven

Wilt u hulpgoederen/ingezamelde spullen doneren. Doe dat bij de lopende hulpacties/inleverpunten bij u in de wijk. Vraag wel welke spullen echt nodig zijn.

Sociaal

Compliment voor Schilderswijkers

Donderdag 19 januari vond voor het eerst sinds 2020 weer een officiële nieuwjaarsreceptie plaats in theater De Vaillant.

Die werd traditiegetrouw georganiseerd door bewonersorganisatie De Paraplu, samen met enkele andere organisaties uit de wijk.

Door Alex Berman, voorzitter van De Paraplu, werd stilgestaan bij de afgelopen drie jaar en het feit dat de coronaperiode voor veel Schilderswijkers erg lastig is geweest. Maar ook wierp hij een blik op de toekomst en sprak de wens uit om samen met iedereen die de wijk een warm hart toedraagt, ons te blijven inzetten voor dit mooie stukje Den Haag.

Namens de gemeente Den Haag was stadsdeeldirecteur Hassan el Houari aanwezig. Hij bedankte alle vrijwilligers die zich met hart en ziel belangeloos inzetten voor hun buurt en er daarmee voor zorgen dat de Schilderswijk die fijne plek is om te wonen.

Na de twee toespraken werd door de aanwezigen gezellig bijgepraat en elkaar het beste gewenst voor 2023.

Sociaal

maak kennis: RespijtHuis HouseMartin

Nieuw in de Schilderswijk, nieuw in Nederland.

RespijtHuis HouseMartin ontving op 22 november haar eerste gast. Na jaren voorbereiding kon deze bijzondere voorziening de deuren openen voor haar gasten, dankzij de hulp van vrijwilligers, financiële steun van fondsen en giften van particulieren. En ook dankzij de Protestantse Diaconie Den Haag, de verhuurder van het pand, die er zorg voor droeg dat alles picobello en volgens de recentste regels in orde was bij de start. 

HouseMartin is een respijthuis. We worden gastvrij ontvangen in RespijtHuis HouseMartin aan de Hooftskade door de twee coördinatoren, Kaoutar Ahklal en Lerina Kwamba. Een fijne lichte ruimte, woonkamer, grote eettafel, open keuken. Vanuit deze centrale ruimte zijn de kamers van de gasten direct bereikbaar. We zitten daar gezellig aan de koffie om uitgelegd te krijgen wat een respijthuis is. De vele dak- en thuislozen in Den Haag vallen tussen de wal en schip’’ als het even niet goed met hen gaat. Waar je na een ingreep in het ziekenhuis, of een stevige griep thuis nog even een tijdje bij kunt komen, lekker op de bank, staat de dakloze direct weer op straat, in de overlevingsmodus. Het respijthuis biedt de mogelijkheid om nog een tijdje bij te komen, voor het harde straatleven weer begint. Als er nazorg nodig is na een ingreep, dan is het respijthuis ook de plek waar thuiszorg die kan geven aan de dakloze gast.

Is iedereen welkom in RespijtHuis HouseMartin? In principe is iedereen welkom die niet verslaafd is en geen zware psychische problemen heeft. Het gaat om de mensen die 'tussen de wal en het schip vallen', te goed voor verpleeghuis of revalidatie-centrum, maar te slecht om op straat te overleven en te slecht voor de Haagse noodopvang. Kaouter en Lerina leggen uit dat de straat-verpleegkundigen van de Haagse Werk- en Woonzorg zorg dragen voor de doorverwijzing en intake van de gasten van House Martin. Via hen is zicht op de vele Haagse daklozen, hun contacten lopen ook via de Haagse Soepbus en het Straatpastoraat. Je kunt dus niet zomaar aanbellen om een nacht te komen slapen.

Hoe werkt het? De gastvrijheid van RespijtHuis HouseMartin duurt twee weken. Daarna moet de gast de straat weer op. Het lijkt mij moeilijk dat te doen, en we hebben daar ook discussie over. Moeilijk, want je hecht je toch gauw aan elkaar? De coördinatoren zijn er helder in hoe het werkt: duidelijk zijn, en geen verwachtingen scheppen dat de mogelijkheid bestaat om langer te blijven dan vooraf vastgelegd is. Duidelijkheid voorkomt problemen voor de gast, de leiding en de vrijwilligers van RespijtHuis HouseMartin. En die vrijwilligers zijn echt nodig. Er zijn mensen die de nachtwacht doen, die voor de maaltijden zorgen en voor gewoon overdag en in de weekenden. Het respijthuis draait nu op 26 vrijwilligers en twee coördinatoren. Maar ook de vijf bestuursleden bieden praktische hulp. Er is een logboek voor de onderlinge overdracht, en vrijwilligers krijgen cursussen aangeboden om goed in te kunnen spelen op moeilijke situaties.

Marie-Anne van Erp, voorzitter van stichting HouseMartin  startte in 2019 met het uitvoeren van haar ideeën voor een respijthuis, en bracht onder de aandacht van Schilderswijk.nl. Zij werkte tien jaar in het Multicultureel Ontmoetings Centrum in de Schilderswijk, waarna ze deze bijzondere voorziening voor elkaar kreeg. Het respijthuis is onafhankelijk, de gemeente Den Haag was niet betrokken bij de oprichting, maar 'weet de weg nu al te vinden'.

                  ms jan 23

Wonen

Gratis energiebesparende spullen

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd fors gestegen. Ook zijn boodschappen steeds duurder geworden. Iedere inwoner en ieder bedrijf in Nederland merkt hier wat van. Daarom geeft woningcorporatie Staedion huurders die dat willen energiebesparende spullen.

Haal gratis energiebesparende spullen op

Als huurder van Staedion kan je op verschillende momenten op verschillende plekken verspreid door Den Haag gratis energiebesparende spullen ophalen. Ook krijg je een folder met daarin meer tips om energie én geld te besparen. De energiebesparende producten hebben direct invloed op jouw energierekening. Er zijn medewerkers van Staedion aanwezig om vragen te beantwoorden en eventueel om direct te helpen bij het plaatsen van deze spullen. Daarnaast is er koffie en thee met wat lekkers.

Waar en wanneer?

  • 24 januari van 10.00 - 15.00 uur. Locatie: voor Basisschool de Triangel, Meester de Bruinplein 3
  • 1 februari van 10.00 - 15.00 uur. Locatie: Wijkpark Transvaal, Wolmaransstraat 10

Neem de brief of e-mail met persoonlijke code mee

Je hebt van Staedion als het goed is een brief of e-mail met een persoonlijke code ontvangen. Neem deze brief of e-mail mee, want alleen bij het scannen van de code krijg je 2 producten mee. Per adres mag je maar 1 keer spullen komen ophalen. De code kan ook maar 1 keer gebruikt worden.  

Cultuur

Gezocht nieuwe jonge filmmakers!

Ben jij het nieuwe filmtalent waar wij naar op zoek zijn? Film School is op zoek naar jongeren met ambitie en drive. Samen werk je aan een korte film onder begeleiding van professionele filmmakers en acteurs. Claim nu je plek en meld je gratis aan voor Film School 2023!

Of ken jij iemand met talent of passie voor film, deel dan dit bericht vooral en zorg ervoor dat de talenten zich aanmelden.

Aanmelden

Meld je aan voor het nieuwste traject van Film School en claim NU je plek! Ga naar https://rosestories.nl/academy/film-school/ en meld je aan!!

Tevens kun je hier meer informatie vinden over Film School en beeldmateriaal van de vorige edities. Geniet ervan!

Film School

Film School is een maatschappelijk educatief project waarin jongeren (17-23 jaar) met diverse achtergronden en uit verschillende wijken wekelijks samen komen om workshops op het gebied van film te volgen. Tijdens dit zes maanden durende traject worden de deelnemers begeleid en klaargestoomd om aan het einde van de rit hun eigen korte film te draaien.

Ons doel is om jongeren de kans te bieden om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het filmvak. En met name jongeren die normaal gesproken misschien niet de kans krijgen om naar de kunst- of filmacademie te gaan of moeite hebben met het pad hier naartoe te vinden en wel heel nieuwsgierig en gemotiveerd zijn. Met Film School willen wij gehoor geven aan de sterke behoefte die er heerst naar nieuwe, positieve verhalen, inspirerende rolmodellen en zo het bieden van kansen en nieuwe perspectieven aan hopelijk de nieuwe generatie filmmakers!

Wonen

Jouw mening over toekomstig vervoer

De Universiteit Twente doet onderzoek naar reisgedrag en de toekomst van reizen in de regio Den Haag. Wilt u meedenken over de toekomst van vervoer en mobiliteitshubs in Den Haag? Klik dan nu op de link en vul de vragenlijst in.

Klik hier om de vragenlijst te starten!

Deelname het onderzoek is volledig vrijwillig. De vragenlijst is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans en duurt ongeveer 10-15 minuten.

Wonen

Neherkade twee weken afgesloten

Let op: Vanaf vrijdag 13 januari rond 09.30 uur wordt de Neherkade afgesloten tussen de Calandstraat/Slachthuislaan en de Rijswijkseweg.

De afsluiting is nodig om een lek ter hoogte van de 1e Laakdwarsweg te repareren in een belangrijke watertransportleiding van Dunea. De werkzaamheden duren naar verwachting 1,5 week tot 2 weken en worden door Dunea uitgevoerd.

De afsluiting geeft forse hinder. Weggebruikers moeten omleidingen volgen en rekening houden met extra reistijd en drukte.

De levering van drinkwater wordt niet onderbroken en het water kan veilig gebruikt worden.

Houd https://bit.ly/3GuBilu in de gaten voor meer informatie over de afsluiting.

Wonen

Wilt u van uw kerstboom af?

Wilt u na de kerstdagen van uw kerstboom af? Dat kan met de inleveractie Verloot je boompje. Hierbij leveren kinderen tot en met 12 jaar kerstbomen in. In ruil voor de kerstbomen krijgen zij lootjes en maken zij kans op mooie prijzen. Bomen kunnen worden ingeleverd op de volgende locaties: 

-      Sirtemastraat

-         Zaanstraat

-         Nassauplein

-         Prins Hendrikplein

-         Oranjeplein 

Helpt u mee om ook dit jaar de andere stadsdelen te verslaan? Ga voor meer informatie over de actie, inleverdata en te winnen prijzen naar www.verlootjeboompje.nl.

Wonen

Wijkagenda Schilderswijk gepresenteerd

Vrijdagavond 9 december werd de wijkagenda van de Schilderswijk door bewoners overhandigd aan stadsdeelwethouder Arjen Kapteijns. Bewoners en ondernemers kiezen in een wijkagenda wat zij belangrijke thema’s vinden om de komende vier jaar samen met de gemeente en wijkpartners op te pakken. De belangrijkste thema’s voor de bewoners zijn: samenwerken met partijen en partners in de wijk, het ondersteunen van de ondernemers en de jongeren en meer verscheidenheid in het woningaanbod. 

Stadsdeelwethouder Arjen Kapteijns: “Je kunt altijd het beste van bewoners zelf horen wat belangrijk is voor hun eigen wijk. Er is intensief met bewoners uit de Schilderswijk samengewerkt om deze agenda op te stellen en het is duidelijk dat vertrouwen de rode draad is. Het is mooi om te zien dat we met sommige thema’s al goed op weg zijn. We gaan er met zijn allen onze schouders onder zetten om aan deze thema’s te werken de komende jaren.”

Alle wijken in Den Haag krijgen een wijkagenda waarin de gemeente en bewoners samen vaststellen wat de komende vier jaar de belangrijkste kansen en uitdagingen in de wijk zijn, hierdoor kan de gemeente doelgerichter werken aan verbetering van de wijken.

Bekijk de wijkagenda hier

Wonen

Werkplaatsbijeenkomst Hobbemaplein

Het Hobbemaplein wordt opnieuw ingericht. Daarvoor is al een aantal keren een werkplaatsbijeenkomst georganiseerd. Hierbij nodigen wij u graag opnieuw uit voor een werkplaatsbijeenkomst.

Op woensdag 7 december van 16.00 tot 19.00uur is er een werkplaats bijeenkomst in de bibliotheek op het Hobbemaplein. U kunt gewoon binnenlopen.

Op basis van de reacties en meningen van de voorgaande bijeenkomst liggen nu 2 ontwerpen voor waarin de nieuwe inrichting van het Hobbemaplein en Hobbemastraat is voorgesteld.

Een belangrijk verschil tussen de 2 ontwerpen is de plaats van de tramhaltes.

In het ene ontwerp blijven de haltes op dezelfde plaats. In het andere ontwerp worden deze verplaats naar de plek naast de bibliotheek.

U bent van harte welkom om mee te praten over deze 2 ontwerpen. U kunt ook laten weten welke ideeën u heeft over de nieuwe inrichting van het Hobbemaplein en Hobbemastraat.

Benieuwd hoe de 2 ontwerpen er precies uit zien? En wilt u graag meepraten over de toekomstige inrichting?

Kom dan woensdag 7 december naar de bijeenkomst in de bibliotheek of doe online mee.

Wonen

Gestemd op speeltoestellen Oranjeplein

Zaterdag 26 november konden kinderen met hun ouders uit de omgeving Oranjeplein hun stem uitbrengen op speeltoestellen. In het voorjaar 2023 wordt een aantal speeltoestellen voor de kleinste kinderen vervangen. In een tent op het Oranjeplein kozen moeders met kinderen welke ontwerpen zij het fijnst vonden om in te spelen. De stemsessie werd samen met welzijnsorganisatie Wijkz en de bewonersorganisatie Stationsbuurt georganiseerd.

Vervanging deel speeltoestellen Oranjeplein

De gemeente gaat een deel van de speeltoestellen op het Oranjeplein vervangen. Dit gebeurt in fasen. Eind november 2022 wordt gestart met het vernieuwen van de Krajicek Playground. De speeltoestellen voor de kleinsten worden in het voorjaar 2023 vervangen.

Definitief ontwerp

Het definitieve ontwerp wordt gekozen op basis van “de meeste stemmen gelden”. Wanneer de stemmen zijn geteld, wordt bekend welk ontwerp er gaat komen.

Vragen?

Voor vragen over het stemmen voor de speeltoestellen voor de kleinsten. Neem dan contact op met speelbeheerder John Oosterbeek. U kunt hem bereiken tijdens kantooruren via telefoonnummer 14070 of u kunt mailen naar centrum@denhaag.nl.

Sport

Stadsdeel Centrum in de sportspotlight!

Elke 2 maanden zet de WSDH (Werkgever Sportclubs Den Haag) een Haags stadsdeel in de spotlight. Dit keer stadsdeel Centrum! In deze editie gaat extra aandacht naar Girls & Streetsport. In dit artikel lees je over de upgrade van playgrounds, komen vrouwelijke buurtsportcoaches aan het woord over sporten voor en door vrouwen en lees je welke evenementen de komende periode op het programma staan in stadsdeel Centrum!

Lees het artikel hier. 

Sport

Opgeknapt Cruyff Court heropend

Onder grote belangstelling van buurtkinderen, vaders en moeders werd woensdag 16 november 2022 het opgeknapte Cruyff Court aan het Teniersplantsoen heropend. Er ligt een nieuwe grasmat, het hekwerk rond de Court is hersteld, NOCNSF regelde graffiti tekeningen van de Nederlandse Olympische Sporters op de wanden. Tijdens de heropening werd ook een sociaal convenant getekend door alle samenwerkende partijen op deze waardevolle sportplek voor de kinderen in de buurt. Stadsdeeldirecteur Centrum, Hassan El Houari opende de bijeenkomst waarna directeur Job Schenau (Werkgevers Sport Den Haag), Simon van Rooijen, (Cruyff Foundation) en directeur Wijkz Den Haag, Irma Bolhuis volgden.

Stadsdeeldirecteur Centrum, Hassan El Houari: Geweldige heropening van het Cruijff Court. Grote opkomst, leuke sfeer, enthousiaste kinderen, grote betrokkenheid van bewoners en organisaties” .

Hele middag sporten

Na de opening konden de kinderen de hele middag meedoen aan allerlei sportactviteiten. Said Bettah van BBG Boxing verzorgde een boksclinic. Er was poolvoetbal, pannavoetbal en schietschijfvoetbal.

Sportieve hart van de Schilderswijk

Het Cruyff Court, Teniersplantsoen ligt in het hart van de Schilderswijk en is in 2009 aangelegd. In deze week heerst er veel bewegingsarmoede en zijn er weinig sportverenigingen. Door samen met verschillende sportpartners een uitgebreid sport en bewegingsprogramma te bieden wordt getracht overgewicht onder jeugd en jongeren tegen te gaan. Daarnaast trekken de jongeren in de buurt met verschillende achtergronden samen op en is het samen sporten een positieve verbindende factor.

Samenwerkende partners

De partners die samen afspraken maakten in het beheren en het aanbieden van activiteiten voor de buurt zijn: de gemeente Den Haag, Wijkz, Werkgever Sportclubs Den Haag (WSDH), Stagehuis Schilderswijk, Stadsboerderij Schildershoeve, MOC Schilderswijk, Stichting Jeugdwerk, Woningcorporatie Haag Wonen, Politie Haaglanden, Buurtkamer Teniersplantsoen, Basisschool Palet.

 

Wonen

Den Haag wint NK Tegelwippen weer!

Den Haag is weer kampioen NK Tegelwippen en wint de Gouden Tegel. Net als vorig jaar wipte Den Haag de meeste tegels van Nederland: 307.178 tegels maakten plaats voor planten.

In de afgelopen zeven maanden zijn in de 135 deelnemende gemeenten meer dan 2,8 miljoen tegels vervangen voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Er is ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten bewoners van Den Haag zich gezamenlijk in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Den Haag heeft de meeste straatstenen gewipt en is daarmee kampioen!

Eigen buurt groener maken

Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van opgeknapte parkeerplaatsen tot buurtprojecten. Heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. “Den Haag heeft de Gouden Tegel weer gewonnen omdat er ontzettend veel bewoners zijn die zich inzetten voor het groener maken van hun eigen buurt. En Den Haag pakt zoveel mogelijk kansen om ook stenen uit straten en pleinen te halen en groener te maken”, zegt een trotse wethouder Arjen Kapteijns van Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie.

Meer informatie over Den Haag en groen: Welkom op hethaagsegroen.nl - Het Haagse Groen

Sociaal

Kanshebbers Haagse Vrijwilligersprijzen

Sinds september lopen de aanmeldingen voor de Haagse Vrijwilligersprijzen. Haagse inwoners hebben hun favoriete vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie kunnen opgeven.

Nu zijn de kanshebbers voor de Haagse Vrijwilligersprijzen 2022 bekend. Op zaterdag 19 november reikt de gemeente de prijzen uit binnen 7 onderwerpen. De winnende vrijwilligers krijgen dan een eretitel, bijzondere oorkonde en een persoonlijk cadeau. 

Kijk wie de kanshebbers zijn. 

Wonen

Nieuw asfalt Kruispunt Calandstraat

Het asfalt op de Calandstraat richting de Neherkade ter hoogte van het kruispunt met de 1e Van der Kunstraat wordt vervangen. Dit is nodig omdat het asfalt hier slecht is. De werkzaamheden starten maandag 7 november 2022 en duren 4 werkdagen.

Tijdens de werkzaamheden is een deel van het kruispunt afgesloten. Autoverkeer op de Vaillantlaan (S100 route) of Waldorpstraat richting de Neherkade kan omrijden via de Waldorpstraat en Hildebrandplein naar de Neherkade. Verkeer vanaf de Neherkade kan wel richting het Centrum rijden.

HTM en EBS buslijnen rijden deze week een andere route. Op de website van HTM en EBS staat informatie over de omleidingen.

Veiligheid en hulpdiensten

De aannemer doet er alles aan om de omgeving tijdens het werk veilig te houden. Toch blijven werkterreinen gevaarlijke plekken. Het is goed om dit aan kinderen te vertellen en ze weg te houden van het werkterrein.

De hulpdiensten (ambulance, brandweer en politie) hebben altijd doorgang als er noodgevallen zijn.

Sport

Subsidieregeling Haags Sport Initiatief

Gemeente Den Haag doet een oproep aan Hagenaars en Haagse organisaties om met initiatieven te komen om inwoners in beweging te brengen. Hiervoor is de subsidieregeling ‘Haags Sport Initiatief’ beschikbaar. Op deze manier wil gemeente Den Haag, naast alle eigen programma’s en activiteiten, zoveel mogelijk Hagenaars structureel laten bewegen. 

Op zoek naar initiatieven om Hagenaars in beweging te krijgen

Het Haags Sport Initiatief is een stimuleringsregeling waarmee de stad wordt uitgedaagd om zelf initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren om Hagenaars in beweging te brengen en te houden. Na twee jaar van afwezigheid (door de onuitvoerbaarheid van activiteiten tijdens corona) is de regeling nu opnieuw opengesteld. De regeling is aangepast en toegankelijker gemaakt. Zo kunnen naast Hagenaars en non-profit organisatie nu ook profit-organisaties een aanvraag doen. Juist in deze financieel zware tijd voor vele verenigingen en organisaties, is het extra belangrijk om ondersteuning te blijven bieden voor creativiteit die leidt tot meer beweging bij Hagenaars. 

Voor Haagse organisaties (scholen zijn uitgesloten van de regeling) is maximaal 10.000 euro per aanvraag beschikbaar, voor particulieren ligt dit bedrag op 5.000 euro. Er is in totaal 200.000 euro beschikbaar in 2022. 

Klik hier voor meer informatie.

Wonen

Tentoonstelling Woningnood Den Haag

Vanaf 31 oktober presenteert het Haags Gemeentearchief de tentoonstelling Woningnood in Den Haag in het Atrium van het stadhuis aan het Spui. In deze tentoonstelling vertellen we het verhaal van woningnood in Den Haag in de afgelopen 175 jaar. Een dak boven je hoofd is een grondrecht, dat helaas niet altijd vanzelfsprekend is.

Sociaal

Fiets mee met Haagse Fietslichtjesparade

Fiets je donderdag 3 november 2022 mee met de tweede Haagse Fietslichtjesparade? Een gezellige fietstocht door het donker, dus pimp je fiets met zoveel mogelijk mooie verlichting!

Versier je fiets met brandende, knipperende en gekleurde lampjes en stap op de fiets voor dit gezellige, gratis Haagse fietsevent. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen en meedoen is gratis.

Programma Fietslichtjesparade

Vanaf 17.00 uur verzamelen we met alle verlichte fietsen bij Den Haag Fietst! Service & Info aan de Wagenstraat 185a. Heb je nog wat hulp of inspiratie nodig voor het versieren van de fiets? Van 16:00 tot 18:00 uur kun je nog meedoen aan de gratis workshops ‘Pimp Your Bike’.

Om 18.00 uur vertrekt de fietslichtjesparade met live muziek vanaf de Wagenstraat naar het centrum. De route voert onder andere langs de Hofvijver en over de Lange Voorhout. Voor Paleis Noordeinde is er een stop voor een kop warme chocolademelk, dus neem je eigen beker mee.

Na ruim een uur eindigt de tocht weer bij de Wagenstraat. Daar is de prijsuitreiking. Een professionele jury, onder leiding van een aantal Haagse fietsprominenten, bepaalt wie de prijs wint voor de fraaist verlichte fiets: een nieuwe fiets! Om 20.00 uur is het spektakel afgelopen.

Fiets met licht!

Met de Haagse fietslichtjesparade hopen de Haagse Fietsburgemeesters veel mensen op de fiets te krijgen om te genieten van het samen licht brengen in donkere tijden. Daarnaast is er zo aandacht voor goede verlichting in de wintermaanden.

Nog meer workshops en tutorials

Dit jaar zijn er speciale workshops en tutorials ontwikkeld voor scholen en groepen, die vanaf vandaag in de klas en -in de herfstvakantie- in diverse buurtcentra te doen zijn. Er is bijvoorbeeld een workshop waarin kinderen leren hoe ze fietslampjes kunnen laten branden door een windmolentje op hun fiets te plaatsen!

Bekijk hier hoe je je fiets kunt pimpen!

De Tweede Haagse Fietslichtjesparade wordt georganiseerd door Marcel Kleizen, Patty Broese van Groenou, Michiel van Zuijlen, de Gemeente Den Haag in samenwerking met Pépé Den Haag, Den Haag Fietst! en de Haagse Fietsburgemeesters en hun Kettingcast.

Klik hier voor meer informatie.

Wonen

Alles voor een schone stoep

Dagelijks zetten medewerkers van de gemeente Den Haag zich in om uw stad schoon te houden. Veel bewoners en ondernemers houden hun stoep netjes en schoon. Toch ligt er vaak genoeg nog zwerfval op straat of staat er afval naast de ondergrondse containers. De gemeente Den Haag organiseert daarom het hele jaar door extra acties zodat we blijven werken aan een schone stad.

Acties bij u in de wijk

In de Van Ostadestraat en de Loosduinsekade ter hoogte van nr 39 wordt vanaf 5 september tot eind november tijdelijk een ondergrondse afvalcontainer (Orac) verwijderd. Een van de containers uit deze straten wordt verwijderd. Deze container is vaak niet vol. Maar mensen zetten er toch afval naast. De Haagse Milieu Service (HMS) krijgt dan geen signaal om de containers te legen, want ze zijn niet vol. We gaan één container tijdelijk weghalen. Zo hopen we dat er meer afval in de andere containers gaat. De HMS krijgt dan vaker een bericht dat de containers vol zijn. De plek wordt dan schoner, netter en veiliger. Dit plan wordt in meerdere straten in Den Haag uitgevoerd.

Zelf actief meedoen uw straat schoon te houden?

-         Vraag een afvalknijper aan om uw stoep schoon te houden.

-         Adopteer een afvalcontainer. U houdt dan de plek rond een container in uw buurt schoon. U krijgt ook een sleutel zodat u de container open kunt maken als die verstopt is.

-         Begin zélf een opruimactie in uw buurt. Kijk op www.haagsehanden.nl voor ideeën en inspiratie.

Meer informatie over wat u kunt doen om de buurt schoon te houden vindt u op: Den Haag - Zorgen voor een schone buurt

Sociaal

Het Oranje Fonds ondersteunt De Mussen

Het Oranje Fonds heeft een financiële bijdrage van € 8.000 toegekend aan Buurtcentrum De Mussen voor het organiseren van vakantieweken voor kinderen uit de Schilderswijk. Deze bijdrage is bedoeld voor het bieden van extra uitdagende activiteiten in de vakanties. Denk hierbij aan niet reguliere activiteiten, zoals bijvoorbeeld filmen, fotografie en dergelijke. Samen met de ouders en kinderen wordt er een uitdagend programma samengesteld. Ook helpen ouders en vrijwilligers bij de organisatie en begeleiding van de groepen kinderen.

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Het fonds wil dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom versterkt en verbindt het organisaties en vrijwilligers die bijdragen aan een verbonden samenleving. Dit doet het Oranje Fonds dankzij steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. 

Wonen

De Put: nieuw asfalt

De Spooronderdoorgang ‘De Put’ tussen de Vaillantlaan en de Calandstraat krijgt nieuw asfalt. Het werk gebeurt in het weekend van 16 tot 19 september 2022.

Het asfalt van de Spooronderdoorgang ‘De Put’ heeft gevaarlijke scheuren en is in slechte staat. Daarom voert de gemeente werk uit.

Wat er gaat gebeuren

Het asfalt van de ‘De Put’ wordt vervangen. Ook een deel van het kruispunt met de Parallelweg en de middenberm van de Calandstraat bij de kruising met de Waldorpstraat krijgen nieuw asfalt.

Planning

Het werk start op vrijdagavond 16 september om 20.00 uur duurt tot maandagochtend 19 september 2022 6.00 uur. De werkzaamheden gaan vrijdagnacht door en, als dat nodig is, ook zaterdagnacht. De werktijden overdag zijn van 6.00 tot 18.00 uur.

Bereikbaarheid

Tijdens het werk zijn er omleidingen voor automobilisten. Er zijn geen omleidingen voor fietsers, voetgangers of openbaar vervoer.

Omleiding autoverkeer

Autoverkeer rijdt om:

  • via de Neherkade, Erasmusweg, Moerweg, Soestdijksekade, Zuiderparklaan, Loosduinsekade (de rode en de blauwe route)
  • voor de Parallelweg via de Vaillantlaan, Hoefkade en Koningsstraat (groene route)

Hulpdiensten

Hulpdiensten (ambulances, brandweer en politie) moeten tijdens het werk bewoners goed kunnen bereiken. Parkeer daarom uw auto alleen in de parkeervakken. Zo kunnen hulpdiensten er bij nood goed langs.

Veiligheid

De gemeente probeert ervoor te zorgen dat het werk veilig gebeurt. Toch blijven werkterreinen gevaarlijke plaatsen. Houd kinderen daar weg.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het werk? Stuur dan een e-mail naar het Ingenieursbureau Den Haag via GOW@denhaag.nl. Zet in uw mail dat het gaat om het werk aan de Spooronderdoorgang ‘De Put’.

Of neem contact op met de gemeente.

Wonen

Internationale aandacht schilderswijk.nl

Vanwege Wereld Vluchtelingendag (20 juni 2022) besteedde The Hague Academy aandacht aan schilderswijk.nl. Centraal stond de vraag hoe het online platform partijen in de wijk weet te verbinden en bewoners te informeren.

Lees hier het artikel.

Wonen

Nieuwe website voor werkzaamheden

In de wijken Transvaal en Schilderswijk West zijn tot 2024 meerdere projecten om de wijk beter te maken. En daar heeft de gemeente de hulp van bewoners bij nodig. Daarom is de website werkaandewijk.denhaag.nl in het leven geroepen. Op deze website kun je meedenken, stemmen en op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt in de wijk.

Bekijk hem snel!

Sociaal

25 juni Banenmarkt in De Uithof

Ben jij op zoek naar: 

  • Een leuke (bij)baan, bijvoorbeeld in de horeca of in de zorg?
  • Een passende opleiding of een leerzame stage?
  • Interessant vrijwilligerswerk?
  • Een goed advies over geld, school, gezondheid en solliciteren?

Kom dan naar de Banenmarkt Escamp! Misschien vind je dan gelijk een baan. Want je kunt in gesprek met werkgevers die vacatures hebben. Ook voor mooie bijbanen. Je kunt adviezen krijgen en clinics volgen. Daarin leer je bijvoorbeeld hoe je jezelf goed kunt presenteren.

Aanmelden kan via www.eventleader.eu/jp070/#/

Sociaal

Maak kennis met de Den Haag Bakfiets

Ken je Den Haag Fietst! Service & Info aan de Wagenstraat 185A al? Hier kunnen bewoners terecht met al hun vragen over fietslessen, het aanschaffen van een fiets, betaalbare reparaties en fietsvragen.

Nu staat er sinds kort ook de Den Haag Bakfiets. Samen met Cargoroo stelt de gemeente deze beschikbaar. Bewoners van de wijken rondom het servicepunt kunnen het eerste half uur gratis fietsen. De code voor een half uur gratis fietsen is DHWG85.

Daarnaast hebben we speciaal voor buurtbewoners voor wie de bakfiets een oplossing kan zijn, een speciale code ontwikkeld. Zij kunnen de fiets via jullie een uur gratis gebruiken. Denk daarbij aan iemand die een klus moet doen, een kinderfeestje geeft, voor veel mensen boodschappen moet doen, etc. Zie bijvoorbeeld de verhalen van Aimad en Tamme

Wel moeten de bewoners de app van Cargoroo downloaden om de fiets te kunnen gebruiken.

Op www.denhaagfietst.nl/nieuws/bakfiets is er meer over te vinden.

Meer weten over fietsen in Den Haag? Neem dan ook eens een kijkje op onderstaande websites:

https://denhaagfietst.nl/nieuwsoverzicht-den-haag-fietst/

https://denhaagfietst.nl/nieuws/bakfiets/

https://denhaagfietst.nl/nieuws/op-pad-met-de-den-haag-bakfiets/

Sociaal

Burgemeester ontvangt kindermanifest

Burgemeester Jan van Zanen heeft vandaag (woensdag 1 juni) het Manifest van de Vreedzame Kinderwijkraad Schilderswijk in ontvangst genomen. Aan de rap, die de kinderen zelf hadden gemaakt over veiligheid en inclusiviteit in hun Vreedzame wijk, deed de burgervader vrolijk mee. Ook waren alle wijkpartners, die betrokken zijn bij de Vreedzame Wijk, aanwezig.

Het Manifest met kindertekeningen bevat de vier belangrijkste afspraken om als wijkbewoners na te leven. De directeur van Vreedzame School de Triangel was gastheer van deze bijeenkomst. 

Afspraken Manifest en vragen aan Burgemeester van Zanen

In het Kindermanifest staan de vier belangrijkste afspraken om als Vreedzame wijk samen te leven.

·      Je mag zijn wie je bent

·      We zijn aardig en helpen elkaar

·      Samen houden we de wijk schoon

·      Samen houden we de wijk veilig

Kinderen van verschillende scholen in de Schilderswijk hebben samen een Kinderwijkraad gevormd en nagedacht wat zíj belangrijk vinden in hun wijk. Ook hebben ze mensen in de wijk hierover geïnterviewd. De vier belangrijkste punten kozen ze voor het Kindermanifest. Tijdens de bijeenkomst vroegen de kinderen zich onder andere af waar de burgemeester mee bezig was, om de wijk te verbeteren? Van Zanen antwoordde: “Naast veiligheid, vind ik vertrouwen in elkaar het belangrijkste in mijn taak. We moeten het samen doen.”

Van Zanen nam alle tijd om vragen te beantwoorden, rapte mee en ging met alle kinderen op de foto. Het was duidelijk dat de Vreedzame Wijk hem aan het hart gaat en hij bood meteen aan nog eens langs te komen bij de Kinderwijkraad. 

Toekomst

Het blijft niet alleen bij afspraken opschrijven. Na 1 juni gaat de Kinderwijkraad acties bij de inhoud van het Kindermanifest bedenken. Organisaties, scholen en buurtbewoners worden opgeroepen mee te doen om acties te organiseren rond de Vreedzame Wijk Schilderswijk Oost en Stationsbuurt. In Den Haag bestaan inmiddels meer Vreedzame Wijken: Oude Centrum, Kortenbosch, Moerwijk, Vrederust. De Wijk Morgenstond tekent op 8 juni a.s. een intentieverklaring voor een Vreedzame wijk.  Als het aan de burgemeester ligt, wordt Den Haag een Vreedzame stad!

Sociaal

Den Haag zoekt gebruikte (kinder)fietsen

Fietsen is voor kinderen meer dan alleen plezier. Met een goede fiets kan elk kind meedoen aan activiteiten met vriendjes en op school. Voor 1 op de 9 kinderen in Nederland is een eigen ­fiets niet vanzelfsprekend. De gemeente Den Haag doet daarom mee met het Kinderfietsenplan van de ANWB.

Het Kinderfietsenplan zamelt ­fietsen in, knapt ze op en zorgt dat ze bij de juiste kinderen terecht komen. Heb je een kinderfiets over? Doneer ‘m dan aan het Kinder­fietsenplan.

Inzamelactie ­1 mei tot en met 4 juni 2022.

Lever je ­fiets in bij:

• Afvalbrengstations

• Biesieklette (Leyweg en Kranenstraat)

• Leren Doen

• Stadsboerderijen

• Meer inzamelpunten op de website

www.denhaag.nl/kinder­fietsenplan

ww.denhaag­fietst.nl/kinder­fietsenplan

Sociaal

Ontbijt voor ondernemers uit de buurt

Dinsdag 29 maart organiseerde de gemeente Den Haag een ontbijt voor ondernemers uit Transvaal en de Schilderwijk. In het bijzijn van de wethouders Saskia Bruines en Robert van Asten werd de bijeenkomst geopend. Tijdens het welkomstwoord benadrukte Saskia Bruines het belang van deze bijeenkomsten. “Zo krijgen wij meer ideeën van ondernemers over wat er nodig is om fijner te wonen en te ondernemen”.

Het was de tweede keer dat er een ontbijtbijeenkomst was waar de gemeente graag wil luisteren naar meningen en ideeën van ondernemers over de toekomst van de twee Haagse wijken. In dit gebied worden herinrichtingen voorbereid voor het Hobbemaplein, de Hobbemastraat en de Paul Krugerlaan.

Op 20 april is er een werkplaats bijeenkomst in de Transvaal Bibliotheek waar meegepraat kan worden over de ontwerpen van deze herinrichtingen. Tegelijkertijd wordt met elkaar de wijkagenda Schilderswijk ontwikkeld om prettiger te kunnen wonen, werken en leven in de Schilderswijk. Het is voor de gemeente belangrijk dat het bedrijfsleven betrokken is en de ondernemers ideeën geven in voorbereiding op de ontwikkelingen in de wijk. Zo kunnen de herinrichtingen aangegrepen kunnen worden om het gebied meteen een economische impuls te geven.

Ook werd het ondernemersportaal onder de aandacht gebracht. Het aanbod aan hulp en advies voor ondernemers is groot; de Ondernemersschool, de MKB digiwerkplaats, de digitaliseringsvoucher. En op 31 mei vindt het event Den Haag Onderneemt! plaats. Hoe meer ondernemers zich met elkaar verenigen, hoe beter de winkelstraten in Transvaal en Schilderswijk functioneren. 

Wonen

Rood fietsasfalt ’s-Gravenzandelaan

De gemeente pakt in de hele stad de fietsroutes aan. Sterfietsroutes zijn snelle, veilige en comfortabele fietsroutes. Ze vormen de belangrijkste doorgaande verbindingen binnen het fietsnetwerk in de stad. Door aanpassingen te doen worden de fietsroutes veiliger en comfortabeler. De fietsers krijgen meer ruimte. Zo wordt Den Haag een echte fietsstad.

De ’s-Gravenzandelaan is onderdeel van de sterfietsroute die van de binnenstad via Transvaal naar Wateringse Veld loopt. In de hele laan zijn de straatstenen vervangen door rood fietsasfalt. Eind februari heeft wethouder Robert van Asten de laatste meters geasfalteerd. Er zijn nieuwe drempels in de straat gekomen en een aantal parkeervakken is vernieuwd.

Aan het einde van dit jaar is de gehele sterfietsroute Binnenstad – Wateringse Veld klaar en ligt er ruim 10 kilometer rood asfalt op dit traject.

Ontdek alle sterfietsroutes op www.denhaagfietst.nl/sterfietsroutes of kijk voor een overzicht op www.denhaag.nl/fietsen

Sport

Voetbalkooi Vennepark nu Miloud Plein

Op woensdag 30 maart is de voetbalkooi op het Van der Vennepark omgedoopt tot Miloud Plein.

Miloud is de drijvende kracht achter de voetbalactiviteiten op het plein en is al zo'n 12 jaar actief als vrijwilliger in de wijk.

Als dank voor zijn inzet is wijkagent Gert van der Plas een initiatief gestart om het voetbalplein naar Miloud te vernoemen.

Afgelopen woensdag was het dan zo ver en vond de feestelijke onthulling plaats. Uiteraard met de fanatieke voetballers erbij.

Sociaal

Holifeest 18 maart op Wijkpark

Op vrijdag 18 maart a.s. vieren meer dan een miljard mensen over de hele wereld het Holifeest. In Den Haag wordt dit kleurrijke feest op een uitbundige wijze gevierd door Stichting Holi Samen, onder de noemer: Haagse Holi Hangámá of te wel Haagse Holi Spektakel.

Sedert de vestiging in Den Haag van grote groepen Hindoestanen, nu ruim 40 jaar geleden, wordt Holi ook in deze stad intens en uitbundig gevierd.

Eerst gebeurde dit voornamelijk in huiselijke kring, later ook in het openbaar: in grote zalen, in de wijken, in de straten en op pleinen. Ook dit jaar zal Holi in Den Haag groots worden gevierd in het Wijkpark Transvaal.

Bij de Holiviering in Den Haag wordt bewust gestreefd naar een stadsbrede viering. Immers, Holi is een feest voor iedereen, ongeacht afkomst, kleur of cultuur. Het is een feest dat sociale barrières doorbreekt en op een vrolijke en kleurrijke wijze verbinding probeert te leggen naar alle mensen toe, zowel binnen het familieverband als met de omgeving en binnen de eigen cultuur als daarbuiten. Juist vanwege deze filosofie is het Holifeest bij uitstek een multicultureel feest, dat heel goed past in het integratiebeleid van gemeente Den Haag.

Ook dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een viering met een feestelijk multicultureel podiumprogramma, van 13.00 tot 18.00 uur. De organisatie ligt in handen van Stichting Holi Samen i.s.m. een aantal Haagse culturele en maatschappelijke organisaties. De verwachting is dat ook dit jaar ruim 5 tot 6 000 holivierders de viering zullen bijwonen.

Dit spetterende multiculturele Holispektakel zal in Den Haag plaatsvinden op:

Datum: vrijdag 18 maart 2022

Plaats: Wijkpark Transvaal (Schalk Burgerstraat/hoek Paul Krugerlaan)

Tijd: 13.00 – 18.00 uur: Cultureel feest in het Wijkpark met o.a. een podiumprogramma

Iedereen is welkom op het Haagse Holi Hangámá en de toegang is gratis.

www.holisamen.nl

Sociaal

Vergunning Buitenspeeldag 2022 aanvragen

Eens per jaar is de straat van de kinderen. Geen auto’s en fietsers, maar van stoep tot stoep ruimte om te spelen. Woensdagmiddag 8 juni 2022 is de Nationale Buitenspeeldag. Doet uw straat ook mee? Vraag dan op tijd een vergunning aan.

Op buitenspeeldag 8 juni 2022 verandert de hele stad in een grote speelplek. In heel Den Haag worden straten hiervoor afgesloten. Ouders, verzorgers, speeltuinen, scholen, jeugdclubs, belangenorganisaties en verenigingen kunnen meedoen.

Vraag een vergunning aan

Wilt u straten of pleinen afsluiten, zodat de kinderen veilig kunnen spelen? Dan hebt u een vergunning nodig.

Het aanvragen van de vergunning voor de buitenspeeldag is gratis.

Aanvragen kan tot en met 4 april 2022. Stuur een e-mail naar jeugd@denhaag.nl

Goed om te weten

Sluit u de straat af? Vertel dit dan aan uw buurtbewoners. Dit voorkomt ergernis en misverstanden.

De Nationale Buitenspeeldag wordt georganiseerd door Jantje Beton.

Bron: Denhaag.nl

Sport

Onthulling muurschildering Cruyff Court

Met de huldiging van de paralympische medaillewinnaars in Den Haag is er een bijzondere periode afgesloten. Binnen iets meer dan een half jaar werden er twee Olympische en twee Paralympische Spelen georganiseerd. Spelen zonder fans, zonder familie op de tribunes. Niettemin hebben de prestaties van TeamNL ons land trots gemaakt. NOC*NSF, haar partners en de gemeente Den Haag willen deze memorabele Spelen markeren en gebruiken om de jeugd blijvend te inspireren met sport. Daarom is er vandaag in de Haagse Schilderswijk een mural (muurschildering) onthuld met tien Nederlandse sporthelden van de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio en Beijing.

De locatie van de mural is in de buurt van basisschool ’t Palet in de Schilderswijk in Den Haag, een stad die sport ademt en zich in 2022 bovendien sporthoofdstad van Europa mag noemen. In het hart van de Schilderswijk, bij basisschool ’t Palet en langs een Cruyff Court, hebben NOC*NSF en de gemeente Den Haag de ideale plek gevonden om olympische en paralympische legendes als muurschildering te vereeuwigen. En daarmee een nieuwe generatie te inspireren om te gaan of te blijven sporten en het beste uit zichzelf te halen.

Hilbert Bredemeijer, wethouder Sport, Onderwijs en Buitenruimte: "Sport en Den Haag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Supermooi dat wij deze mural hebben staan langs het Cruyff Court in de Schilderswijk. De toppers van TeamNL die hierop staan inspireren onze jeugd om te gaan sporten. Zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van mooie prestaties van nieuwe sporthelden. Daarnaast is de mural een blijvende herinnering aan de bijzondere prestaties die de afgebeelde sporters hebben geleverd voor ons land."

Over de kunstenaar

De mural is tot stand gekomen met graffiti artiest Roy Valk van MooieMuur.nl. Samen met een aantal jongeren uit de Haagse schilderwijk heeft hij op een prachtige en inspirerende manier de ideeën en concepten van NOC*NSF en de gemeente Den Haag vertaald en uitgewerkt tot een muurschildering.

Street art in de vorm van op maat gemaakte muurschilderingen heeft een positief effect op de leefbaarheid van een wijk of stad. Het zorgt voor een groter gevoel van veiligheid en gaat vandalisme en illegale graffiti tegen. Tevens maakt het bewoners meer trots op hun wijk.

TeamNL sporters afgebeeld op de mural: Khalid Choukoud, Sifan Hassan, Fleur Jong - atletiek, Kiran Badloe - windsurfen, Nick Kimmann - BMX, Jetze Plat - handbiking, Irene Schouten, Ireen Wüst, Kjeld Nuis - schaatsen, Lisa Bunschoten – snowboarden.

Bekijk hier het filmverslag van de onthulling.

Sociaal

Veilig onderdak vluchtelingen Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zijn er miljoenen mensen gevlucht. De gemeente Den Haag is bezorgd om de mensen in Oekraïne en leeft mee met iedereen die vrienden en familie heeft in dat land. Veel vluchtelingen hebben zich inmiddels in Den Haag gemeld. Zij worden tijdelijk opgevangen in verschillende opvanglocaties zoals hotels en stichting Noodopvang.

De gemeente zoekt in zeer korte tijd naar opvanglocaties voor langere tijd in verschillende wijken in Den Haag. In uw wijk kan Verpleeghuis ‘De Schildershoek HWW zorg’ (Jacob Catsstraat 325) opvang voor langere tijd bieden. Tijdens hun verblijf voor langere tijd krijgen zij zoveel mogelijk hulp van gemeente en betrokken organisaties. De gemeente hoopt ook op de hulp van inwoners bij de opvang.

Voor veel gestelde vragen of hulp bieden? Kijk op denhaag.nl/oekraïne

Cultuur

Correspondents Dinner 2022 groot succes

Maandagavond 7 maart vond in buurthuis Samson de tweede editie van het Correspondents Dinner Schilderswijk plaats.

Bedoeling van het evenement was dat vertegenwoordigers van politieke partijen die op 16 maart aanstaande meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, elkaar verbaal op ludieke- en grappige wijze de maat nemen. Dit naar voorbeeld van het Amerikaanse Correspondentsdinner dat een lange geschiedenis kent.

Er deden maar liefst 13 partijen mee tijdens de avond die door veel mensen uit de wijk werd bezocht en ook online te volgen was. De presentatie was in handen van Columnist en comedian Sjaak Bral.

De deelnemers hadden zichtbaar plezier tijdens het geven van de speeches. Peter Bos van de Haagse Stadspartij werd uiteindelijk als winnaar uitgeroepen. Hij stak een humoristisch betoog af over het feit dat zo weinig van de lijsttrekkers geboren en getogen zijn in Den Haag.

Meer weten over de verkiezingen van volgende week? Klik dan hier.

Sport

Grondig gerenoveerde Sporttuin geopend

De Haagse Sporttuin Schilderswijk in de Bosboomstraat is de afgelopen maanden grondig gerenoveerd. Met prachtige playcourts en allerlei nieuwe sport- en spelmogelijkheden heeft de wijk er weer een absolute eyecatcher bij.

Vandaag was het de eer aan wethouder Hilbert Bredemeijer om de officiële openingshandeling te verrichten. Daarna konden de aanwezige kinderen onder begeleiding van de pauzesporttrainers en een aantal medewerkers van Stichting WSDH begeleid gaan sporten.

Wonen

30 maart weer een live BBO bij Paraplu

Beste Bewoner,

Niet alleen bewonersorganisatie Schilderswijk de Paraplu, maar voor heel Nederland waren 2020 en 2021 bijzondere jaren.

Zo hebben wij helaas diverse activiteiten niet kunnen organiseren gelet op de coronamaatregelen die door de overheid op verschillende momenten zijn ingevoerd, de BBO is hiervan een voorbeeld.

Sinds 25 februari zijn alle maatregelen opgeheven. Voor ons ook het moment om een nieuwe BBO bijeenkomst te organiseren.

Het bestuur heeft in samenspraak met de BBO voorzitter de datum op 30 maart aanstaande aanvang om 19:00 vastgesteld. 

Wij verzoeken jullie vriendelijk voor de vergadering agenda punten aan te dragen. 

Wij hopen jullie weer na lange tijd te verwelkomen bij Bewonersorganisatie Schilderswijk de Paraplu aan van der Neerstraat 238.

 

Hebben jullie nog vragen over de BBO bijeenkomst?

Neem dan contact op met 070-3809200.

U kunt ons ook bereiken via info@parapludh.nl

Wonen

Verkiezing nieuwe gemeenteraad

Op 14, 15 en 16 maart kiest Den Haag een nieuwe gemeenteraad. Door te stemmen bepaalt u wie er in de gemeenteraad komt.

De Haagse gemeenteraad heeft 45 leden. Zij worden om de vier jaar gekozen door de Haagse bevolking. De gemeenteraad bepaalt in hoofdlijnen het gemeentebeleid en controleert of het college van burgemeester en wethouders het beleid goed uitvoert. Er doen dit keer 21 politieke partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Op www.denhaag.nl/gemeenteraad vindt u meer informatie over de kandidaten waarop u kunt stemmen. Hier vindt u ook een link naar de stemhulpen Stemwijzer en Kieskompas. Daarmee kunt u zien welke partij het beste bij u past. Op kieskompas.steffie.nl staat een stemhulp in eenvoudige taal.

Praktische informatie staat op www.denhaag.nl/verkiezingen en in de Verkiezingskrant die begin maart huis-aan-huis wordt bezorgd. Daarin vindt u ook een lijst met kandidaten en een overzicht van de stembureaus. De stempassen worden verstuurd in de week van 21 februari.

Bron: Stadskrant

Wonen

Kom jij de Buurtstichting versterken?

Wat doet de buurtstichting?

Wij zetten ons in voor sociale binding en vergroening van Schilderswijk-West. Dat doen we door allerlei activiteiten en projecten te organiseren voor en door bewoners op de Jacobahof, Buurttuin Zusterstraat, Andy's Speeltuin en gewoon op straat. De Stichting wil de komende tijd groeien om nog meer gedaan te krijgen. Wij heten nu nog Stichting Jacobahof, maar willen ons breder gaan inzetten voor de buurt. Daar hoort ook een nieuwe naam bij. 

Doe mee!

Het bestuur van de Stichting zoekt versterking van minstens twee leden. Houd je van de wijk, vind je gezelligheid, cultuur en vergroening belangrijke thema's? Ben je daarnaast goed in communicatie (online of offline), praktische zaken regelen, financiën of mensen aan je binden? Stuur ons dan een berichtje, dan kletsen we verder! Wij zoeken iemand die in of nabij Schilderswijk-West woont. 

Heb je interesse in een bestuursfunctie? Stuur dan een mailtje naar info@jacobahof.org onder vermelding van "Ik heb interesse in een bestuursfunctie".

We zoeken ook vrijwilligers!

heb je groene vingers? Houd je van gezelligheid? Heb je een hart voor de wijk? Wil je vooral doen? Meld je dan aan als vrijwilliger van de Buurtstichting. We zoeken altijd mensen die zich voor allerlei activiteiten en klusjes willen inzetten. Dan kan van alles zijn, zoals tuinieren, catering verzorgen, flyers maken, af en toe een knutselmiddag voor kinderen organiseren, en ga zo maar door!

Klik hier als je je wilt aanmelden als vrijwilliger.

Wonen

Enquête wijkagenda Schilderwijk

De Schilderswijk krijgt een wijkagenda. In de wijkagenda staan de belangrijkste aandachtpunten voor uw wijk om de aankomende vier jaar aan te pakken. Bewoners, ondernemers, samenwerkingspartners en de gemeente bepalen samen wat het meest belangrijk is. Nadat de wijkagenda definitief is opgesteld voeren we samen de acties uit. Zo wordt de Schilderswijk een prettige (re) wijk om in te wonen, te werken en te verblijven.

Enquête wijkagenda Schilderwijk

Wat vindt u van uw buurt? Welke ideeën heeft u om fijner te kunnen wonen en leven in de Schilderswijk? Geef uw mening via deze enquête (klik op link). De enquête staat tot en met vrijdag 11 maart online.

In maart bezoeken wij ook uw buurt om zo veel mogelijk bewoners mee te laten doen aan de enquête. Uw stem telt.

Op deze plek houden wij u op de hoogte over de resultaten en andere ontwikkelingen over de wijkagenda Schilderswijk.

Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar centrum@denhaag.nl om contact op te nemen met ons team.

Gezondheid

Donderdag 10 februari wandelquiz

Wandelen is goed voor je hart, stimuleert een goede nachtrust en is een leuke manier om met anderen uit de buurt in contact te komen. Daarom organiseert de buurtsportcoach in samenwerking met Wijkz een wandelroute voor alle wijkbewoners rondom de Rivierenbuurt/Stationsbuurt. 

Op de route zijn verschillende leuke activiteiten. Zo is er bij het Huijgenspark als bij de nieuwe gymbox op het Oranjeplein een leuke beweegchallenge van een instructeur (aangepast op ieder zijn niveau). 

Er zijn quizvragen voor onderweg en er is halverwege de gelegenheid voor een kopje koffie bij volkstuin Spinozahof. Op het gebied van bewegen is er veel mogelijk, ontdek het beweegaanbod bij je in de wijk en laat weten waar je behoefte aan hebt. Meedoen is gratis en de wandelroute is laagdrempelig. Bent u vandaag klanten/cliënten tegengekomen die van wandelen houden? Of wilt u zelf meewandelen met iemand? 

U kan zich van tevoren aanmelden bij mij maar er is ook een vrije inloop van 12:30 tot 13:00.

De route zal circa een uur in beslag nemen en er wordt vertrokken vanuit buurthuis O3 (Zaanstraat 25).

 

Wanneer u vragen heeft of u kent iemand die graag zou willen wandelen. Wees niet bang om contact op te nemen via david@buurtsportcoachdenhaag.nl of 0611129126.

 

Link naar Facebookevenement: https://fb.me/e/2bpmx0R46

Zoom