Online ontmoeting met Yasmine Allas

Cultuur
4 mei 2021

Yasmine Allas werd geboren in het Somalische Mogadishu. Op veertienjarige leeftijd vertrok ze naar Nederland, waar ze een theateropleiding volgde. Haar spraakmakende debuutroman, Idil, een meisje, verscheen in 1998. Het verhaal over een opgroeiende jonge vrouw behandelt heftige onderwerpen als seksueel misbruik en vrouwenbesnijdenis.

Binnen het werk van Allas komen het ontvluchten van een land, cultuurverschillen en het islamitische geloof vaak aan de orde. In haar openhartige essay Ontheemd en toch thuis uit 2006 onderzoekt ze de houding van de Nederlandse samenleving ten opzichte van moslims. Ze roept jonge moslims op om te laten zien hoe vreedzaam en tolerant de islam kan zijn.

In 2010 verscheen de roman Een nagelaten verhaal, over een jonge vrouw die terugkeert naar haar geboorteland op uitnodiging van een documentairemaker. Eenmaal daar blijkt tot haar verbijstering dat het verwoeste land voor haar totaal onherkenbaar is geworden.

Haar meest recente roman, De onvoltooide (2013) is, in tegenstelling tot de rest van haar oeuvre, niet autobiografisch getint en gaat over een uitgebloeide relatie en het onvermogen tot geluk.

Livestream vanuit Bibliotheek Schilderswijk

Op dinsdagavond 11 mei zal Yasmine Allas te gast zijn in bibliotheek Schilderswijk. Hier zullen wij het gesprek voeren over de reis die zij heeft gemaakt vanuit Somalië. Wat waren haar grootste uitdagingen en angsten? Waar moest ze aan wennen? En waar is ze het meest trots op en waarom? 

Er zijn genoeg vragen om deze bijzondere schrijfster te stellen. Deze zullen ook uitgebreid aan bod komen tijdens deze bijeenkomst.

Ook is er ruimte om 1 à 2 vragen vanuit het publiek te beantwoorden. Deze kunnen via de chatfunctie gesteld worden, wellicht dat wij u vraag meenemen in het gesprek.

Reserveren

U kunt zich aanmelden voor de activiteit door een mail te sturen naar schilderswijk@bibliotheekdenhaag.nl.

Op de dag van de lezing zal er een mail worden toegestuurd met instructies over hoe u de activiteit kunt bijwonen. 

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren