Verhuispremie overstap kleine woning

Wonen
23 augustus 2021

De premie van 2700 euro die Haagse bewoners krijgen die doorstromen vanuit een grote sociale huurwoning naar een kleinere woning is verlengd tot en met 31 december 2022. Doel is enerzijds dat er meer woningen vrijkomen voor grote gezinnen en anderzijds dat mensen die dat willen gemakkelijker kunnen verhuizen naar passender, kleine woningen.

Wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn): 'De schaarste aan grote woningen is groot. Met deze premie zorgen we dat de grootte van onze betaalbare woningen beter aansluit bij de behoefte. De ervaring van het afgelopen jaar is dat de regeling mensen net iets eerder stimuleert om een grote woning te verlaten en naar een kleinere, passende woning te verhuizen'.

In Den Haag is één op de vijf sociale huurwoningen groot genoeg voor een gezin, terwijl er nu vaak nog één of twee personen wonen. Veel mensen willen best verhuizen naar een kleinere woning die beter past bij hun levensfase. Bijvoorbeeld ouders waarvan de kinderen het huis uit zijn. Of ouderen die moeite krijgen met traplopen en liever gelijkvloers zouden wonen. Aan de andere kant zijn er gezinnen met vier of meer kinderen die hard op zoek zijn naar een grote sociale huurwoning. Daarom zetten woningcorporaties, gesteund door de gemeente, in op doorstroming.

Van groot naar beter wonen

De verhuisvergoeding is er voor huishoudens van maximaal drie personen die verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning, een huurhuis in de vrije sector of een huis kopen in de regio Haaglanden. Onder een grote woning wordt het volgende verstaan: een sociale huurwoning van een woningcorporatie, die bestaat uit vijf kamers of meer, met minimaal 80 vierkante meter woonoppervlak.

Wethouder Balster: 'We werken hierbij nauw samen met de Haagse woningcorporaties. Zij attenderen hun huurders op de regeling en verklaren dat zij zich inspannen om de vrijgekomen woning weer te verhuren aan een groot gezin'.

De doorstroompremie past in een geheel aan maatregelen dat Den Haag kent om doorstroming te bevorderen. Naast de premie zijn er mogelijkheden voor huurders van grote woningen om voorrang te krijgen bij de toewijzing van woningen. Bijvoorbeeld voor ouderen die problemen hebben met de toegankelijkheid van de woning door lichamelijke beperkingen. Ook bieden woningcorporaties soms de mogelijkheid om voor huurcompensatie en/of directe bemiddeling in aanmerking te komen. Den Haag werkt ten slotte met marktpartijen samen om bewoners van corporatiewoningen die daartoe in staat zijn, te laten doorstromen naar een middeldure huurwoning of een betaalbare koopwoning.

Huurders die belangstelling hebben om door te stromen naar een meer passende sociale huurwoning, kunnen via www.denhaag.nl/doorstroompremie een aanvraag indienen voor een doorstroompremie.

Meer informatie? 

Subsidieregeling doorstroompremie grote sociale huurwoningen Den Haag 2021

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren