Wijkmanager Renzo Steijvers vertrokken

Sociaal
10 november 2023

10 jaar lang was hij namens de gemeente Den Haag (Stadsdeel Centrum) wijkmanager van de Schilderswijk, Renzo Steijvers. U bent hem waarschijnlijk wel eens tegengekomen in de wijk of tijdens een bijeenkomst. Deze zomer nam hij afscheid van zijn geliefde Schilderswijk om aan de slag te gaan als Wijkmanager in het gebied Binckhorst/Laakhavens. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd in de Schilderswijk? Wat is er bereikt en wat zijn de mooiste herinneringen. Schilderswijk.nl sprak met hem.

Hoe ben je in de Schilderswijk terechtgekomen?

Ik ben 10 jaar geleden begonnen en kwam binnen via de Deal Schilderswijk. Dat was een programma dat bestond uit maar liefst 65 projecten die de wijk naar een hoger plan moesten tillen. Ik was degene die dat moest coördineren. In het begin was dat vooral veel uitzoekwerk. Hoe kunnen we die projecten nu het best uitvoeren? Gelukkig heb ik daar hulp bij gehad van een aantal fijne collega’s.  

Na de Deal Schilderswijk ben ik me meer gaan bezighouden met de grote thema’s in de wijk. Jeugdwerkloosheid bijvoorbeeld. Daar hebben we vanaf 2015 veel op ingezet met een Servicepunt arbeid in de wijk en een gerichte persoonlijke aanpak.

Hoe heb je de wijk leren kennen?

Allereerst viel mij op hoe groot de wijk was, maar ondanks alle verschillende buurten en nationaliteiten was er ook een gevoel van “Samen”. Er zijn enorm veel organisaties in de wijk actief die zich met hart en ziel inzetten. Vaak gerund door vrijwilligers die altijd voor elkaar klaar staan. De Schilderswijk is een warme wijk. Helaas hebben veel mensen van buiten een negatief beeld vanwege de vaak onterechte of ongenuanceerde berichtgeving door de media.

Hoe heb je de wijk zien veranderen de afgelopen 10 jaar?

Wat ik heel duidelijk heb gezien is dat de samenwerking tussen partijen in de wijk, maar ook tussen die partijen en de gemeente Den Haag is verbeterd. Daar hebben wij vanuit het Stadsdeel Centrum van de gemeente ook veel in geïnvesteerd. De gele hesjes zijn een mooi voorbeeld. Dat zijn vrijwilligers uit de wijk die, met gele hesjes aan, zorgen dat de rust in de wijk bewaard blijft op momenten dat er spanningen zijn. Avond na avond hebben zij zich geheel belangeloos ingezet voor hun Schilderswijk. Mooi om te zien hoe vriendelijk en respectvol zij te werk gaan.  

Wat is je het meest bijgebleven?

Dat is bijvoorbeeld wat we in de Frans Halsbuurt hebben bereikt. Daar was het in 2016 niet altijd even veilig en bewoners ervaarden best veel overlast van jeugdgroepen. Daar hebben we de afgelopen jaren veel inzet gepleegd. Deze zomer hebben we daar samen met veel organisaties uit de omgeving buurttuinen geopend. Iets om trots op te zijn!

Wat ik daar heb geleerd is dat het belangrijk is om te luisteren naar de wijk. Wat willen en ervaren zij? Vervolgens moet je daar als gemeente samen met bewoners en organisaties uit de omgeving aan de slag. Dan gaat het niet altijd om geld, maar soms ook gewoon om inzet en de juiste mensen met elkaar in contact brengen.  

Wat ga je het meest missen?

Zonder twijfel de mensen! Ik heb de afgelopen 10 jaar met zoveel mensen leuk samengewerkt. Mensen die altijd bereid zijn zich in te zetten voor de wijk en voor je klaar staan. Ook als dat soms snel of op een niet voor de hand liggend tijdstip moest.

Denk bijvoorbeeld aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen vorig jaar. Het besluit om daar de Schildershoek voor te gebruiken werd pas laat genomen. De volgende dag stonden er al vrijwilligers klaar om brieven rond te brengen die bewoners informeerden over het nieuws.

Wat ga je nu doen?

Ik ga aan de slag als Wijkmanager in De Binckhorst/Laakhavens. In dat gebied gaat de komende jaren veel gebeuren. Er worden bijvoorbeeld veel woningen gebouwd. Dat betekent een hoop voor het gebied waar voorheen vooral veel bedrijven gevestigd waren. Het gebied veranderd eigenlijk van een werkgebied naar een woongebied. Eigenlijk ga ik proberen om dat proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Kunnen we je wel nog af en toe tegenkomen in de wijk?

Zeker weten! Ik kom er nog regelmatig. Mijn vriendin woont bijvoorbeeld in de wijk. Ook heb ik met veel mensen en organisaties zo’n fijne band opgebouwd, die wil ik graag onderhouden.

Ik was na 10 jaar toe aan een nieuwe uitdaging op werkgebied, maar dat heeft zeker niets met de Schilderswijk te maken. Daar zal ik blijven komen.

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren