Meeuwenoverlast beperken

Aangeboden
Idee

Meeuwen kunnen overlast veroorzaken, vooral tijdens de broedperiode van april tot en met augustus. De gemeente probeert deze overlast zoveel mogelijk tegen te gaan. Lees hieronder wat u zelf kunt doen.

Meeuwen zijn beschermde dieren volgens de Wet natuurbescherming. Daar moet bij het beperken van de overlast rekening mee worden gehouden.

Voorkom zwerfvuil

Zwerfvuil trekt ongedierte aan. Dit kunt u zelf doen om uw buurt schoon te houden:

  • Gooi geen afval of etensresten op straat.
  • Woont u in een buurt waar ondergrondse restafvalcontainers voor uw huisvuil staan? Zet geen vuilniszakken of los afval naast de containers.

Gebruik de gratis gele vuilniszakken

Wordt bij u het huisvuil nog in vuilniszakken opgehaald? Gebruik dan de gele vuilniszakken die de gemeente gratis aanbiedt van 1 maart tot en met 30 oktober. Meeuwen kunnen deze zakken minder makkelijk openpikken omdat ze extra stevig zijn. Zet de zakken aan de stoeprand op de dag dat het huisvuil wordt opgehaald. Bind de zakken goed dicht.

Gele vuiliniszakken ophalen

U kunt de gele vuilniszakken gratis ophalen (1 rol per keer) bij:

  • De Heldenhoek
  • Elandstraat 88
  • 2514 GV Den Haag

Voer de meeuwen niet

Heeft u oud brood over? Voer dit niet aan de meeuwen en eenden maar gooi het in een broodcontainer. Vertel mensen die meeuwen voeren dat dit niet gewenst is. Zo voorkomt u overlast in uw buurt.

Pas uw dak aan

Meeuwen houden van een plek waar het nest minstens aan 1 kant beschut ligt. Populaire nestplekken voor meeuwen zijn: op een dakraam op een schuin dak, op een dakkapel, op een plat dak (grinddak), tegen een lichtkoepel, tegen de dakrand of achter een schoorsteen.

U kunt uw dak op de volgende manieren aanpassen zodat meeuwen er niet gaan broeden:

  • Plaats pinnen of duivenprikkers.
  • Span draden evenwijdig aan elkaar over de hele lengte van het dak.
  • Laat tussen elke draad ongeveer 25 centimeter ruimte.
  • Laat uw dak afdekken door een bedrijf dat ervaring heeft met het plaatsen van meeuwenwerende netten. Een net met een maaswijdte van 75 millimeter is het meest geschikt. Zorg ervoor dat het net goed strak gespannen staat, op enige afstand van het dakoppervlak. Let er ook op dat meeuwen en andere vogels niet onder het net kunnen kruipen. Bij een slap gespannen net en/of een net waar vogels onder kunnen kruipen, raken de dieren verstrikt in het net.

Meer informatie:

Een doodgewoon meeuwenverhaal

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren