Help kinderen veilig naar school

Ruim 20 straten zijn tijdens de coronacrisis ‘schoolstraten’ geworden. Die straten zijn met een hek en een verkeersregelaar tijdens breng- en haaltijden afgesloten voor inkomend autoverkeer. De verkeersregelaars worden vervangen door ‘schoolstraat coaches’. U kunt zich als vrijwilliger bij een aantal scholen hiervoor aanmelden.

De gemeente, scholen, leerkrachten en ouders zijn erg tevreden en willen de schoolstraten graag houden. Daarom gaan de gemeente en de scholen door met de schoolstraten.

School straatcoaches gezocht

De gemeente zoekt samen met de scholen naar vrijwilligers die als ‘schoolstraat coach’ 1 of 2 keer per week ’s ochtends of ’s middags een half uur bij het hek kunnen staan. Dat kunnen ouders, buurtbewoners, opa’s of oma’s zijn. Iedereen die ouder is dan 18 jaar. De schoolstraat coaches krijgen een korte instructie waarna zij aan de slag kunnen.

Helpen met veilig verkeer

De coaches zorgen ervoor dat voetgangers, fietsers en bewoners de straat in kunnen tijdens de breng- en haaltijden en auto’s niet. Op die manier is de straat verkeersveilig voor iedereen én is er voldoende ruimte om 1,5 meter afstand te houden.

Meld u aan

Deze scholen zijn op zoek naar vrijwilligers. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen. Het e-mailadres vindt u op de website van de school.

Bron: Denhaag.nl

Laat uw tuinafval gratis ophalen

Het is weer tijd voor de Haagse takkenroute. Van 1 oktober tot en met 13 november haalt de gemeente gratis uw snoeihout en takken op. U kunt hiervoor nu een afspraak maken.

U kunt een afspraak maken via de pagina Grofvuil of tuinafval laten ophalen of via het Klantcontactcentrum van de gemeente.

Hoe biedt u het aan?

  • Bind het snoeihout samen. Maak het pakket niet langer dan 1,2 meter.
  • Boomstammen en takken mogen maximaal een doorsnede van 20 centimeter hebben.
  • Bied uw snoeihout voor 7.45 uur aan langs de weg op de dag van uw afspraak.

Waarom snoeihout en takken apart aanbieden?

Van uw tuinafval wordt compost gemaakt. Deze compost kan worden gebruikt voor tuinen en parken. Door uw tuinafval apart aan te bieden, werkt u mee aan een beter milieu.

Klein snoeiafval en bladeren

Klein snoeiafval en bladeren kunt u in de gft-container (kliko) doen. Heeft u veel afval en helpt u mee met het opruimen van bladeren op straat? Vraag dan een 2e gft- container aan via de pagina Minicontainer (kliko) aanvragen of teruggeven. Hier vindt u ook de voorwaarden voor deze extra gft-container.

Afspraak verzetten of afzeggen

Een afspraak kunt u uiterlijk 1 dag van tevoren verzetten of afzeggen. Bel hiervoor voor 10.00 uur met 14 070. Afzeggen op de dag van de afspraak kan niet. De chauffeurs zijn dan al onderweg.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina Afval.

Bron: Denhaag.nl

Corona - herinneringen

Om de herinneringen aan de Corona periode in Den Haag ook voor de toekomst te bewaren, roept het Haags Gemeentearchief de hulp in van de inwoners van de stad. Wat mag er volgens ú zeker niet ontbreken?

Geen normale tijd

Na vijf maanden Coronamaatregelen begint het soms al bijna als normaal te voelen. Toch is het zeker geen normale tijd. Onalledaagse maatregelen zijn getroffen, variërend van zeeppompjes in winkels en restaurants tot sluitingen van bedrijven. En hele beroepsgroepen zitten thuis, met of zonder werk.

Verbazing en onderzoek

Toekomstige generaties zullen met verbazing kijken naar foto’s van mensen met mondkapjes in de Haagse trams. Net zoals de jongeren van nu zich niets kunnen voorstellen bij op de snelweg rolschaatsende kinderen op een autoloze zondag. Wetenschappers zullen onderzoeken willen doen naar hoe de Hagenaars de beperkingen beleefd hebben, en hoe hun gedrag gedurende de crisis veranderde.

Nu nadenken over later

Dat betekent dat we nu al moeten nadenken over hoe we de huidige gebeurtenissen - als gevolg van Corona - kunnen bewaren voor de toekomst. En dat niet alleen. Minstens zo belangrijk is wát er bewaard moet worden. De afgelopen maanden hebben we hiermee de nodige ervaring opgedaan. Maar Den Haag is een grote stad, waarin ontzettend veel gebeurt. Als Haags Gemeentearchief kunnen we niet alles overzien.

Uw hulp is belangrijk!

Daarom roepen we uw hulp in. We zijn op zoek naar uw suggesties voor websites en social mediakanalen, die door ons gearchiveerd zouden moeten worden.

Alles "Haags" kan interessant zijn

Maar ook een huisartsenpraktijk die veel gecommuniceerd heeft over de maatregelen, een buurtbewoner die de lege of juist drukke straten heeft vastgelegd, een (bekende) Hagenaar die op een unieke wijze een coronadagboek bijhoudt of een theatergezelschap die een voorstelling voor de thuiszitters gaf. Alles kan interessant zijn, zolang het maar Haags is en bedoeld voor een wat groter publiek. 

U kunt uw suggesties sturen naar wouter.brunner@denhaag.nl o.v.v. 'Suggestie Corona archief'. 

Alvast bedankt! ​

Zoom